MediaWatch

Oscar til film med dansk fingeraftryk

Tre danskere har været inde over filmen 'Ida', der i nat fik en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Den polske film 'Ida', der har et dansk islæt, har natten til mandag vundet en Oscar-statuette for bedste ikke-engelsksprogede film.

Filmen er instrueret af Pawel Pawlikowski fra Polen, men to af filmens producere, Sofie Wanting Hassing og Christian Falkenberg Husum, er danske. Det samme gælder Kristian Eidnes Andersen, der har komponeret musikken til den anmelderroste film.

"Ida" handler om den unge Anna, som i efterkrigstidens kommunistiske Polen vil gå i kloster som nonne, da hun pludselig af sin hidtil ukendte moster erfarer, at hun er jøde og faktisk hedder Ida, og at hendes forældre blev dræbt af nazisterne.

Den polske instruktør påpegede det ironiske i at vinde en Oscar for netop denne film.

- Vi har lavet en film om behovet for stilhed og at trække sig tilbage fra verden og fordybe sig, og her står vi så. I epicentret for støj og verdens opmærksomhed. Fantastisk, siger Pawel Pawlikowski.

Nærmest en udødeliggørelse

Christian Falkenberg Husum, der er co-producer på 'Ida' kaldte det en nærmest udødeliggørelse af filmen, at den blev nomineret til en Oscar, da nomineringerne blev offentliggjort i januar.

"For filmen betyder det, at den går fra at være en almindelig spillefilm til at være en Oscar-nomineret film, og det er noget, der kan næsten udødeliggøre en film, sagde han og beskrev filmen som en underdog.

"Vi var meget bekymret for filmen oprindeligt. Vi regnede ikke med, at der var nogen, der ville se den. Den er sort/hvid. På polsk. I 4:3-format. Det ligner ikke på papiret en succes. Men vi var godt klar over, at det var en god film, sagde Christian Falkenberg Husum.

Slår denne nærmeste konkurrent

"Ida" slår samtidig sin russiske konkurrent "Leviathan", der også var blandt favoritterne til at vinde den gyldne statuette.

"Leviathan" slog i januar "Ida", da den russiske film løb med hæderen som bedste ikke-engelsksproget film ved årets Golden Globe-prisuddeling.

Den er instrueret af Andrej Svjagintsev og handler om en mand, der kæmper mod en korrupt borgmester, som forsøger at overtage hans hus og alt, hvad han ejer.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs