Borgerlige partier vil stække DR

DR bør i fremtiden fokusere mere på sine ”kerneopgaver” som public service-udbyder og begrænse antallet af underholdningsprogrammer, lyder det i dag fra medieordførere for V, DF og LA. Forsker advarer mod, at DR kun skal levere ”gymnasielærer-fjernsyn”.
af CHRISTIAN GRUNERT RANTORP

De borgerlige partier i Folketinget er utilfredse med, hvordan den offentlig institution DR løser sin public service-forpligtelse. Ifølge ordførere fra Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er der for meget underholdning i programudbuddet og for lidt kultur, oplysning og samfundsstof. Det skriver Berlingske i dag.

Dermed er banen kridtet op, når et nyt medieforlig skal forhandles på plads i løbet af foråret.

”Jeg siger ikke, at DR ikke skal lave underholdning, men det er kommet i forgrunden frem for nogle af public service forpligtelser, som DR burde satse på at samle nationen omkring,” siger Morten Marinus, medieordfører for Dansk Folkeparti, som dermed er på linje med Liberal Alliances medieordfører Mette Bock.

Mere oplysning og kultur

Det er en naturlig konsekvens af den stigende interesse for on demand-tv, at DR skal fokusere mere på sine såkaldte ”kerneopgaver”, mener hun.

”Derfor ser jeg for mig på længere sigt et medielandskab med et DR, som vil være langt mere fokuseret på public service. Det vil have en kerne af opgaver, som handler om kultur, debat, nyheder og oplysning, som det kommercielle marked ikke kan løfte,” siger Mette Bock.

Venstre vil dog ikke være med til at skære i DR’s licensmidler, siger Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby til Berlingske.

”Vi så gerne, at man havde mere fokus på public service-indhold, nye formater og dækning af hele landet samt en opprioritering af drama, dokumentar og programmer for børn. For os er det mere et spørgsmål om, hvordan man bruger sine penge, end en diskussion om færre penge,” siger hun.

Forsker: Public service bliver "gymnasielærer-fjernsyn"

Medieforsker Københavns Universitet, Henrik Søndergaard, kalder det en misforståelse af public service-begrebet at fjerne de populære underholdningsprogrammer fra DR’s sendeflade, fordi DR som konsekvens vil få færre seere samlet set - også til de "kloge" programmer.

”Den der manøvre med at sige, at det markedet kan levere, det skal markedet levere, og det som markedet ikke kan levere, det kan DR tage sig af, er en farlig udvikling. For så havner man netop i, at public service kanaler bliver for de privilegerede i samfundet, altså et ’gymnasielærer-fjernsyn’. Det er ikke meningen med public service,” siger Henrik Søndergaard.

De Konservative ønsker først senere at offentliggøre sine ønsker til de kommende medieforhandlinger, skriver Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også