MediaWatch

S og V: DR bør lave flere nyheder selv

Undersøgelsen om netmediernes brug af citathistorier deler vandene på Christianborg, men både S og V ser gerne Dr.dk's egenproduktion stige. 

Rapporten, der skulle kaste lys over behovet for at indhegne Dr.dk's nyhedsproduktion på nettet, har ikke skabt lysende afklaring på Christiansborg.

I begyndelsen af ugen offentliggjorde Kulturministeriet udredningen fra RUC, der optæller, hvor mange af netavisernes historier (dagblade, DR og TV 2), der er citat- og bureastof og hvor mange, der er egne historier i den forstand, at det er historier uden kreditering.

Resultatet viste, at Dr.dk med en andel på 60 pct. citat- og bureaustof ikke adskiller sig fra dagbladenes netaviser, men er blevet mødt med kritik fra Danske Medier, fordi den ikke siger noget om, hvor nyhederne udspringer fra. Foreningen ønsker en såkaldt fødekædeundersøgelse i stil med den, der blev gennemført i 2009, og som viste at 70 pct. af nyhederne udspringer fra dagbladene.

Omvendt har DR udtalt sig med stor tilfredshed om undersøgelsen, som huset mener gennemhuller avisernes påstand om, at DR gør sig i nyhedslån og ran.

Afdækker kun et hjørne

På Christiansborg er meningerne tilsvarende delte.

"Rapporten lægger ikke diskussionen ned, for den afdækker kun et meget lille hjørne af den her problemstilling. Derfor har vi også valgt i medieforligskredsen ikke at diskutere den politisk, før vi har fået høringssvarene ind," siger Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby.

Enhedslistens medieordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, er langt fra enig:

"DR er på niveau med alle mulige andre medier også i andre nordiske lande, så jeg synes ikke, der er noget at komme efter," siger han.

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen mener, at rapporten tilbageviser påstanden om, at DR negler fra dagbladene.

"Det afgørende er, at det nu er tilbagevist, at DR i højere grad skulle stjæle nyheder og materiale end andre. Det er alle lige gode om. Diskussionen om behovet for en fødekædeanalyse er en anden diskussion for mig at se, men jeg diskuterer gerne i det videre forløb om der er behov for yderligere undersøgelser," siger Mogens Jensen.

Gerne over halvdelen, DR

Han har tidligere talt for, at DR skulle bestræbe sig på at få mængden af egenhistorier over 50 pct. Det mener han grundlæggende stadig.

"Det vil være rimeligt, hvis DR sætter sig det mål at komme over de 50 pct. egenproducerede nyheder," siger Mogens Jensen.

Den ambition bakker Venstres ordfører varmt op om:

"Man kan diskutere om 40 pct. egenproducerede nyheder er nok og om ikke tallet i højere grad burde afspejle, at DR får 3,5 mia. i licensmidler om året og derfor mere burde kunne løfte egne historier og dagsordener."

Danske Medier: Citat-undersøgelse er mangelfuld

Citatundersøgelse klar: Så meget citerer DR, TV 2 og aviserne 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Lindhardt og Ringhof opkøbte hos konkurrent, årsregnskaber viser tilbagegang i tv-branchen og jobskifte var der mange af i uge 32. Dét og meget mere kan du læse mere om i denne uges overflyvning over mediebranchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs