DR-vagthund: Læsø-kritik er ny næse til DR-etik

DR har forsømt at brede DR's programetik ud i det private produktionsmiljø, siger seerredaktør Jacob Mollerup i forlængelse af kritikken af programmet 'Læsø kalder'.

Kritikken af DR1-programmet 'Læsø kalder' rammer et ømt punkt i DR, hvor diskussionen om husets programetik har stjålet dagsordenen flere gange i årets løb.

Senest er diskussionen dukket op i forbindelse med reportageprogrammet fra Læsø, der bl.a. i DR's Detektor er blevet kritiseret for at manipulere og dramatisere flere scener.

"DR har over det seneste år udviklet mange nye programkoncepter - samlet med ret stor succes. Men i denne ret hurtige udviklingsproces, der blandt andet er sket i samspil med private producenter, er DR ganske enkelt kommet bagud på det etiske område," siger seeredaktør Jacob Mollerup til Politiken.dk.

I begyndelsen af året blev det en stor sag i medierne og DR, da en iscenesat demonstration sneg sig ind som en del af en reportage i et nyhedsindslag i TV Avisen. Forinden var det kommet frem, at en debat om statsministerens nytårstale var iscenesat i den forstand, at deltagerne blev bedt om at gætte på indholdet af talen, som de kendte på forhånd.

Episoderne fik DR's bestyrelse til at kræve langt mere fokus på programetikken internt, og siden har huset også føjet en etikchef til organisationsdiagrammet. Men budskabet skal altså bredere ud, hvis DR vil undgå tilsvarende sager fremover, siger Jacob Mollerup.

"Man har ikke fået kommunikeret DR's standarder godt nok ud. Det er der ved at blive rettet op på i disse måneder, men set i det lys har striben af problemer hidtil i 2013 ikke været tilfældig," siger han.

Seerredaktøren afventer redegørelsen om sagen fra tv-producenten Koncern TV, der står bag Læsø kalder, og som DR har bestilt, før han tager stilling til, om han selv tager sagen op.

Koncern TV har på sin hjemmeside fremlagt sit syn på sagen og de enkelte kritikpunkter. Her forklarer selskabet bl.a., at "Når Koncern producerer programmer til de danske tv-stationer, så viser vi ikke virkeligheden, som den ser ud, når man kigger ud af vinduet: Vi fortæller virkeligheden". Koncern står også ved den virkeligheden, 'Læsø kalder' fortæller om, men medgiver, at en indlagt pause i en scene fra et beboermøde var "en stramning i forhold til hvad der reelt foregik". Den scene er efterfølgende klippet op.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også