Tv-distributører afventer større kundefrihed

Viasat, Boxer TV og andre distributører afventer, at den såkaldte tvangstilslutning til fællesantenneanlæg ophæves til nytår, men om lempelsen udløser kundegevinst eller -tab er uklart.

Folketinget har efter et langt tilløb ophævet tvangstilslutningen til fællesantenneanlæg, som har været flettet ind i mange lokalplaner.

Fra nytår vil flere tusinde husstande i teorien selv kunne vælge, hvem de vil have deres tv-abonnement hos og beslutte, hvilke kanaler de ønsker at se og betale for.

Flere tv-distributører giver i dag i Jyllands-Posten udtryk for, at de forventer, at nogle kunder vil shoppe rundt efter nytår.

Viasats informationchef, Kirstine Rasmussen, er opmuntret af, at familier fra nytår kan sætte en paraboler op, hvor det før var forbudt, eller hvor man har været tvunget til anden løsning.  Samme tanker gør man sig hos Canal Digital.

Boxer TVs direktør Steen Ulf Jensen er også godt tilfreds med, at mange husstande vil få informationer om, at de kan selv bestemme og eventuelt skifte udbyder. Det skader næppe Boxer TVs kundepotentiale.

Konsekvenser ukendte

Som omtalt på Mediawatch, er det imidlertid svært at bedømme, hvorvidt den nyvundne frihed for alvor betyder noget for tv-branchen - distributører og broadcastere.

Billedet er meget teoretisk.

Ny tv-frihed er en joker 

Ingen ved, hvor mange husstande, der reelt er i spil; husstande som måske kan tænkes at overveje at skifte leverandør. Ifølge en Berlingske-artikel i juli er der tale om hele 250.000 boliger, mens YouSee mener, tallet er 100.000 husstande.

Naturstyrelsen, der i en arbejdsgruppe har beskæftiget sig med at ændre Planloven, medgiver at billedet er uigennemskueligt.

“Sagen er, at vi ikke ved, hvor mange der har været bundet til tv-modtagelse af lokalplaner, og heller ikke hvor mange har følt sig bundet af den ene eller anden årsag,” sagde kontorchef Holger Bisgaard, Naturstyrelsen, til Mediawatch i juli

“Det er aldrig undersøgt, men vort skøn er, at 150.000 er i spil. Et stort usikkerhedsmoment er, at lokalplanernes bestemmelser ikke har været sat i værk alle steder.”

På den bagrund har Boxer TV-direktøren ikke de helt store forventninger til livlig kundeudvekslinger efter nytår.

Steen Ulf Jensen har langt større forhåbninger til, at næste skridt fra politikerne bliver en revision af lejeloven, der holder mange tusind husstande fast i kabel-tv.

Levn fra fortiden

Foreløbig udfases tilslutningspligten.

Den er et levn fra 1960-70’erne, hvor økonomien i store fællesantenneanlæg skulle forankres, i takt med at tv-hungrende danskere i bebyggelser begyndte at etablere antenneanlæg, så de kunne modtage DR og svenske eller tyske tv-kanaler.

Først med antenner og i slutningen af 80'erne også med paraboler, der gav langt større kanaludbud.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også