Winkel Holm: Rystet over mundkurv

DR-bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holm afviser blankt DR-direktør Morten Hesseldahls udmelding om, at hun bør stoppe sin kritik af DR. Det er min pligt, siger hun.
Thomas Bo Christensen

I den seneste tid har der udspillet sig en usædvanlig kamp mellem medlemmer af de øverste ledelseslag i DR - direktionen og bestyrelsen.

Det hele begyndte i forrige weekend, da medlem af DR´s bestyrelse, den borgerlige debattør Katrine Winkel Holm, i skarpe vendinger kritiserede DR´s 'Borgen' for at være politisk fordrejet. Serien er en uskøn forherligelse af kulturradikale politikere, mens de borgerlige bliver fremstillet som usympatiske, mente hun.

Kritikken fik DR´s kulturdirektør, Morten Hesseldahl, op af stolen. I MediaWatch bad han direkte Katrine Winkel Holm om at stikke piben ind:

”Jeg tænker, at så længe man vælger at sidde i en bestyrelse, så står man last og brast med den virksomhed, man har ansvaret for. Hvis man ikke ønsker det, så skulle man måske træde ud af bestyrelsen og så rette kritikken,” lød det fra Morten Hesseldahl, der dog understregede, at han talte på egne og ikke direktionens vegne.

P1´s mediejournalist Lasse Jensen har kaldt for et historisk angreb på et bestyrelsesmedlem, og spørger man hovedpersonen Katrine Winkel Holm selv, så holder DR-direktørens argumenter ikke.

"Rystet over mundkurvsforsøg"
”Jeg er rystet over det mundkurvsforsøg. Det er helt hen i vejret. Der er ikke noget lovgrundlag, der siger, at jeg ikke må ytre mig. DR er jo ikke nogen almindelig virksomhed, fordi alle danskere reelt er pisket til at betale til licens. Desuden er jeg og resten af bestyrelsen udpeget af Folketinget og dermed også demokratisk valgt, og på den måde repræsenterer vi licensbetalerne. Og at de også inddrages i en drøftelse af, hvad deres licens går til, det synes jeg ikke alene er rigtigt, det er også højest nødvendigt,” lyder det fra Katrine Winkel Holm.

Hun tilføjer, at kritikken ikke er en enlig svale -  hverken fra hendes eller andre bestyrelsesmedlemmers side. Hun opfordrer til, at DR forholder sig til den konkrete kritik. 

”Det er ikke alle, der kan lide, at man tager debatterne op, og min erfaring er, at man i stedet for at forholde sig til kritikken fortæller os, at vi ikke må sige det. Det er noget af det mest forstemmende, jeg ved, at man på den måde forsøger at lukke en debat,” siger hun.

Det hører med til posten
Ifølge Morten Hesseldahl er problemet, at den offentlige kritik fra et bestyrelsesmedlem skaber et ”kasket-rod” og en forvirring om DR´s kurs blandt de menige medarbejdere. Desuden er det svært for den daglige ledelse offentligt at diskutere med bestyrelsen, der også er direktionens arbejdsgiver.

Men det er Katrine Winkel Holm ikke meget for. Hun kalder argumentet om, at hendes kritik skaber forvirring hos de menige medarbejdere, for ”søgt”, da bestyrelsen netop ikke har det daglige programansvar.

”Bestyrelsesmedlemmer kan udmærket drøfte problemstillinger om DR med direktionen offentligt, uden at det er et problem,” siger hun.

 Bestyrelsesmedlemmer har tvært imod pligt til at deltage i offentlige debatter om DR, mener hun:

”Jeg ser troligt Borgen hver søndag, uanset om jeg har lyst eller ej, fordi jeg mener, at det også er en bestyrelsesopgave at være vagthund. Hvis der ikke er nogen, der råber op, er jeg bange for, at tavsheden bare får lov til at pågå, uden at nogen lægger mærke til det. Derfor er jeg glad for, at jeg har været med til at rejse debatten, og jeg mener, at det kun vil gavne DR.”

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også