S: DR skal ikke have BBC-model

DR skal ikke tvinges til at sende programproduktioner i udbud, som det sker hos BBC, mener Socialdemokraterne, der er uforstående over for tv-producenternes krav.

Skal DR tvinges til at sende en del af programproduktionen i udbud, som man gør i BBC? Eller er det bedre, at public service-kraftværket alene har pligt til at gå på indkøb hos de private tv-producenter for et vist millionbeløb årligt?

Det spørgsmål har været en del af medieforhandlingerne både i 2010 og i 2012, og begge gange er svaret landet på et nej til BBC-måden og et ja til en ren udlægningsmodel.   

"Vi lavede et nyt mediefporlig i efteråret, hvor vi fastholdt, at DR skal have en stor udlægning til de private producenter. Udlægningen er de sidste tre år blevet øget med 100 mio kr. mere end før, så jeg er lidt uforstående over for, at der nu rejses nye krav fra Producentforeningen," siger medieordfører Mogens Jensen, S, med henvisning til, at Producentforeningen i forbindelse med et høringssvar til Kulturministeriet i sidste uge igen krævede, at DR skal sende dele af programproduktionen i udbud med inspiration fra BBC og den såkalde BBC-model.

"Et af problemerne med konkurrencemodellen er det meget store bureaukrati, den giver, fordi der er en masse processer, der skal overholdes, hvis du skal sende opgaver i udbud. Derfor foretrækker vi en ren udlægningsmodel, hvor beløbet til gengæld er øget, frem for at lave en model, hvor den direkte udlægning var mindre, og så noget af det kunne lægges ud i konkurrence, fordi det ville give alt for meget bureaukrati," siger Mogens Jensen.

Du har selv besøgt BBC for at høre om modellen - hvad var dit indtryk?

"Der er ingen tvivl om, at der er bureaukrati forbundet med den, og det er mit indtryk, at BBC har lært at leve med ordningen, men jeg kunne også høre på nogle af de ansvarlige i BBC, at det ikke er en model uden problemer. Men de private producenter er selvfølgelig begejstrede," siger Mogens Jensen, der heller ikke mener, at BCC-modellen er gangbar i dansk regi.

"Der er den store forskel på BBC og DR, at BBC har en helt anden volumen, der giver større mulighed for at opretholde egne produktionsmiljøer, selvom der er et udbudskrav. Selvom DR er et stort foretagende set med danske øjne, så kan man ikke overføre BBC-modellen til Danmark, fordi BBC er et meget større apparat," siger Mogens Jensen.

Ifølge Producentforeningen vil en direkte konkurrence også kunne gavne DR og gøre huset mere effektivitet, hvad mener du om det?

"Der er ingen tvivl om, at DR kan lære af det private producentmiljø, og at det er helt nødvendigt, at du har en kreativ udveksling mellem de to, og derfor har vi lagt meget vægt på, at DR har en tæt kontakt til de private. Vi har også styrket udlægningen, og jeg synes, der er en god balance. DR har gennem årene også udlagt mere, end de har pligt til, så DR har selv ment, at der var nødvendigt at inddrage de private," siger Mogens Jensen.

Ordningen omkring DR's udlægningskrav evalueres i øjeblikket i Kulturministeriet. Evalueringen indgår som et led i forhandlingerne om DR's kommende public service kontrakt. Public service kontrakten ventes på plads i løbet af første kvartal, oplyser Kulturministeriet.

- LR

Læs også:
Rabøl: BBC-model vil være en klods om benet
Koncern TV: Når BBC kan kan DR også

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også