Rabøl: BBC-model vil være en klods om benet

De nuværende krav til DR's indkøb hos eksterne producenter fungerer godt, siger DR's mediedirektør Gitte Rabøl, der afviser Producentforeningens kritik.

Politikerne bør stramme kravene til DR med inspiration fra BBC, så mediehuset indkøber flere produktioner hos de private tv-producenter. Sådan lød det fra Producentforeningens direktør, Claus Hansen, i går i forbindelse med det høringssvar, foreningen har skrevet om DR's udlægningskrav.

Kravene blev fastlagt i 2010 og fastsatte et minimumsbeløb, som DR skal indkøbe for hos de private tv-producenter, og som er stigende til det rammer 250 mio. kr. i 2014. Konklusionen fra Producentforeningen er, at kravene ikke har givet den ønskede øgede konkurrence mellem det interne produktionsmiljø i DR og det eksterne. Men det billede har Gitte Rabøl svært ved at genkende.

Udlægger mere
"Vi oplever, at ordningen fungerer rigtig godt. Vi har en god og frugtbar dialog med producentforening og producenter, og vi udlægger også for mere, end vi er forpligtet til," siger Gitte Rabøl med henvisning til, at DR i 2011 lagde produktioner for 217 mio. kr. ud - hvor kravet var 175 mio. kr. - og ifølge Gitte Rabøl også vil overstige kravet på 200 mio kr. i 2012. 

Hvor stor en procentdel, det udgør af DR's samlede programproduktion, har DR ikke tal på. Ifølge DR's årsrrapport fra 2011 udgjorde de samlede produktionsomkostninger dog inklusiv rettigheder, m.v. knap én mia. kr.

"Der foregår løbende og næsten dagligt en dialog og udveksling af ideer mellem kanalchefer, redaktører og eksternt og internt produktionsmiljø. På den måde oplever jeg, at der hele tiden er en konkurrence om at have nogle gode ideer og kunne levere det rigtige ind til sendeplanen. Jeg oplever også, at vores kvalitet er stigende, og det er den jo både i kraft af interne og eksterne produktioner," siger Gitte Rabøl, der ikke mener, at BBC-modellen er forbilledlig. 

BBC-model er tung
"Baggrunden er en anden, fordi BBC ikke levede op til deres udlægningskrav. Det er jo ikke det der er tilfældet her. Vi mener, at den skitserede model vil være tung og administrativt besværlig og i modstrid med det, vi vil i DR; at bruge vores kræfter på at give danskerne de bedste programmer," siger Gitte Rabøl med henvisning til, at BBC-modellen betyder, at omkring 40 pct. af produktionerne sendes i udbud internt og eksternt. Det ekstra led i arbejdsgangen vil være modproduktivt i forhold til DR's ambitioner.

"Vi er i en omstillingsfase, hvor vi vil være og agere mere i tiden og bruge så mange midler som muligt på programmer, så tanken om at indføre noget så tungt, administrativt passer dårligt ind i det, vi gerne vil i DR."

Smertegrænsen
DR har selv afleveret høringssvar til Kulturministeriet, der er i gang med at evaluere ordningen. Her er en af pointerne, at konkurrencen på tv-produktion også er afhængig af, at DR er i stand til at lægge et højt niveau i den interne produktion.

"Det er klart, at der er en smertegrænse for os, fordi det er vigtigt, at vi kan opretholde et kreativt internt produktionsmiljø f.eks. på fiktion og børn. Det synes vi lykkes med det nuværende niveau, så resultatet bliver, at vi får den højeste kvalitet, " siger Gitte Rabøl.

Når I laver om på kanalerne, som I gør nu med lancering af DR3, DR Ultra og det nye DR2 og sætter mere fokus på egenproduktioner, ville det så ikke også være fair at sætte udlægningskravet op?

"Det mener jeg ikke, det er rigtigt, at vi laver om på tingene, men vi havde seks kanaler før, og vi har seks kanaler nu. Vi har lagt en del produktioner ud op til kanalstart, og jeg synes, det fungerer godt, at der er et minimumskrav, som vi så kan gå over."

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også