DR og TV 2 afviser ekspertkritik af USA-dækning

Der skal være fuld tryk på tv-stationernes valgdækning fra USA. Det er et afgørende valg for amerikanerne og for hele verden, siger nyhedschefer, der blankt afviser kritik.
Per Fanefjord Laursen

Danske medier har i årets første ti måneder bragt mere end 5.000 artikler, tv- og radioindslag om det amerikanske præsidentvalg ifølge en Infomedia-opgørelse i Ugebrevet A4.

Op til selve valgdagen lyder der kritiske røster fra flere sider, både over den stigende volumen - men som noget nyt også over en tiltagende skævvridning af dækningen. Kritikere siger, at udfaldet af det amerikanske præsidentvalg betyder lidt for danskerne. Og dækningen er minimal, hvor USA’s præsident reelt betyder noget for Danmark, nemlig i udenrigspolitikken.

Danske medier har i stedet skruet op for en intens dækning af alle mellemregninger i det politiske forløb; ofte forbigående, interne amerikanske forhold og mere eller mindre marginale fænomener og personer, lyder kritik.

Fortegnet billede
Afdelingsleder og professor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Hans-Henrik Holm vurderer, at mediernes kraftige dækning i år har skabt et fortegnet billede af præsidentvalget.

”Det er ligesom, hvis vi havde et dansk folketingsvalg, og man besluttede sig for at man først og fremmest ville dække, hvordan Indre Mission forholdt sig til forskellige politikområder. Det ville vi jo også synes gav et fortegnet billede af dansk politik,” siger han til Ugebrevet A4.

Seniorforsker Vibeke Schou Tjalve fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, undrer sig over danske mediers fascination af amerikansk politisk spin og indenrigspolitiske emner fra USA.

”Vi skal høre om hver en lille detalje i hver en lille amerikansk delstat. Men det, der er relevant for danskerne, er vel det store globale billede. Jeg synes, at det uvæsentlige er overeksponeret, og det væsentlige er blevet underbelyst,” siger hun til A4.

Kritikken gælder ikke specifikt DR TV og TV 2 med News, men de to tv-selskaber har i hvert fald ikke holdt sig tilbage med en tæt dækning, siden republikanernes primærvalg spidsede til i foråret.

Når USA hoster….
Uanset en meget dynamisk udvikling i Kina og andre lande er USA fortsat verdens eneste supermagt og førende økonomi og militærmagt. Det betyder noget, hvem der er præsident for landet. Det er udgangspunktet for DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup:

“Den gamle talemåde om, at når USA hoster, så bliver resten af verden forkølet, holder stadig. Det gælder økonomi og militær. De ansatte på Vesta i Danmark er eksempelvis afhængige af beslutninger i USA, som igen afhænger af, hvem der bliver valgt som præsident," siger Ulrik Haagerup til MediaWatch.

DR har skruet op for blusset
Men kritikerne har ret. DR har skruet op for dækningen af det amerikanske valg i hele 2012, og skruen får en tak mere mandag og tirsdag.

“Ja. Vi har sat volumen op i 2012 for at få alle de vigtigste begivenheder med og samtidig sætte langt flere nuancer på,” siger Ulrik Haagerup.

TV 2 har både en 24 timers nyhedskanal, nettet, mobil og TV 2´s hoved-nyhedsudsendelser at tage hensyn til, minder nyhedsdirektør Michael Dyrby om. Han er med på, at USA-dækningen senest har været særlig intensiv på grund af orkanen Sandy – få dage før et valg.

”Det er først nu i slutspurten, at vi på hovedkanalen går ind i dækningen af kampen om præsidentposten. TV 2 News har været på den store klinge – med særprogrammer – i mere end en uge. Sådan skal det være, for det er spændende og det er et afgørende valg for amerikanerne og resten af verden – og dermed Danmark,” siger Dyrby til Mediawatch.

Kritikken fra fagfolk lyder, at jeres tv-nyheder svømmer over med indslag, der savner en kritisk prioritering af, hvilke emner og vinkler, der er væsentlige for den gennemsnitlige danske seer?

”Danskerne er helt sikkert interesseret i det amerikanske valg. Vi rammer ikke en skarp, kritisk og væsentlig dækning i alle indslag. Det ønsker vi heller ikke, vi er nemlig ikke optaget af væsentlighedskriteriet i alle indslag. Vores dækning skal også være drevet af relevans og fascination," siger Dyrby og uddyber:

”Det er blandt andet derfor, vi har sendt 'Kulturen på News' til New York for at give en anderledes beskrivelse af valget. Det er derfor, at Rasmus Tandtholdt dækker stormen midt i valgkampen. Vi stiller med det stærkeste hold på alle niveauer, for at give den stærkeste, væsentligste og mest fascinerende dækning”

Er der ikke en pointe i, at en lind strøm af indslag om mindre, rent amerikanske mellemregninger i bedste fald er støj for den danske tv-seer – i værste fald forvrider opfattelsen af amerikansk politik?

“Vi manglede nuancer i 2008. Vi fokuserede meget på det demokratiske primærvalg mellem Obama og Hillary Clinton i 2008, fordi det var spændende, men det var en fejl. Med de nuancer, vi får med flere med store og små historier, hjælper vi seerne. Det er vigtigt for at forstå menneskene i det “rigtige” USA, som ikke kun bor i New York og Californien. Der er folk i the Midtvest, (særlig Ohio, red.) som eksempelvis har en anden holdning til abort, end vi kender i Danmark, og som sagtens kan blive en afgørende stemme for, hvem der bliver valgt. Så ja - flere nuancer i dækningen fører også til større volumen i vores dækning,” siger Ulrik Haagerup.

Hvor mange korrespondenter har DR og TV 2 haft i USA ved dette valg - kontra i 2008?

”Vi har fire korrespondenter i USA, herunder vor normalt fastboende korrespondent i Washington, Jesper Steinmetz og tre værter, Stephanie Surrugue, Divya Das og Poul Erik Skammelsen. Det er nogenlunde samme niveau som i 2008. Vi laver en ekstra programserie til News denne gang. Vi har altid haft en stærk og stor dækning af valget i USA. Jeg har været i spidsen for dækningen siden 1996, hvor vi flyttede hele redaktionen og værten, Jens Gaardbo til Washington. Det er den tradition, vi bygger videre på,” siger Dyrby.

DR har normalt to korrespondenter i USA, men som valget nærmer sig, er antallet øget for at betjene alle platforme. Der er kommet flere til op til selve dagen - DR’s politiske redaktør Ask Rostrup og vært på TV Avisen Kim Bildsøe Lassen er bl.a. taget til US, oplyser Ulrik Hagerup.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår