Seernes redaktør: DR skal være så åbent som muligt

DR er særligt forpligtet på at være åben, men Kurt Strands kritik er unfair, for det går den rigtige vej i DR, siger seernes redaktør Jacob Mollerup.

DR lukker sig mere og mere om sig selv, og det er dobbeltmoralsk for en organisation, der journalistisk lever af andres åbenhed. Sådan lød kritikken fra mangeårige DR-journalist Kurt Strand i sidste uge. Kritikken faldt i forlængelse af, at DR nægtede MediaWatch aktindsigt i, hvorledes licenskronerne prioriteres.

DR’s egen DR-vagthund, seernes, lytternes og brugernes redaktør Jacob Mollerup, har tidligere kritiseret DR for at være for lukket. Men han mener, at DR rent faktisk er blevet en mere åben organisation og at Kurt Strands kritik rammer forbi.

"Kurt Strands kritik er noget unfair. Jeg har tidligere kritiseret, at DR fremstod for lukket, men DR har de senere år gjort nogle behjertede forsøg på at ændre det billede. Der er stor aktivitet og løbende dialog mellem DR og brugerne,” siger Jacob Mollerup.

DR er blevet bedre til at inddrage og møde brugerne ved møder rundt omkring i Danmark, siger han. Og DR er blevet mere åben om klager, fejl og rettelser, mener seernes redaktør , der henviser til, at DR hver måned sender over 1000 svar på spørgsmål og kritik.

Kurt Strand peger i sin kritik på, at magasinet DRåben, der førhen var et forum for debat om DR’s prioriteringer, er blevet lukket. Men Jacob Mollerup mener ikke, at det nødvendigvis har gjort DR til mere lukket land. Det kræver bare lidt journalistisk knofedt at følge med.

”Det var en meget intern diskussion, som ikke har meget at gøre med, hvordan lytterne og seerne opfatter DR. Der er stadig en livlig debat i huset, som journalister fra andre medier kan følge, hvis de vil. En debat mellem 1.000 mennesker er jo ikke svær at følge,” siger han.

DR bør tage egen medicin
Som seernes og lytternes redaktør forholder Jacob Mollerup sig primært til det redaktionelle indhold – ikke økonomien bag. Han har dog tidligere i sine halvårsrapporter opfordret til mere åbenhed omkring sponsorindtægter, der i dag ikke skilles særligt ud i DR’s regnskaber.

”Hvilke oplysninger man giver om økonomien er uden for mit gebet. Men ud fra de udmeldinger, der generelt er fra huset om åbenhed, kan jeg ikke forestille mig, at den diskussion, der er i gang nu, ender med øget lukkethed,” siger han om de politiske udmeldinger om, at DR bør oplyse flere nøgletal.

Har DR, som journalistisk organisation, der lever af andres åbenhed, en særlig forpligtelse til at være åben?
”Helt generelt har DR som licensfinansieret virksomhed en særlig forpligtelse til at være så åben, som det er praktisk muligt.”

Og i forhold til det journalistiske aspekt?
”Det er altid en god regel ikke at arbejde med dobbeltstandarder, og hvis man i sin journalistik forlanger åbenhed fra andre, så er det en god idé at tage medicinen selv. Men det er klart, at der kan være situationer, hvor man må skelne mellem de journalistiske præmisser i den enkelte historie og så hvordan DR som virksomhed må agere,” siger Jacob Mollerup.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også