Ellen Trane: Ministeren skal svare på åbenhed i DR

Kulturminister Uffe Elbæk (R) skal tage stilling til, om der er nok åbenhed i DR's forvaltning af licensmidlerne, mener Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby.

DR skal give borgerne mulighed for at følge med i, hvordan de 3,5 mia. licenskroner forvaltes, mener Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby. 

Venstre-politikeren, der i øjeblikket deltager i medieforligsforhandlingerne, vil have kulturminister Uffe Elbæk (R) til at tage stilling til, om der er åbenhed nok om DR's forvaltning af licenskronerne.  

Det sker efter, at DR over for MediaWatch har afvist at oplyse, hvordan licensmidlerne fordeles mellem de forskellige radio- og tv-kanaler. Beslutningen er blevet kritiseret af blandt andre mediejurist Oluf Jørgensen, der mener, at borgerne bør have adgang til at vide, hvordan DR forvalter budgetterne.  

Det er en vigtig pointe, mener Ellen Trane Nørby.

"Det er meget rigtigt, at grundlæggende er det et offentligt anliggende, hvordan licenskronerne forvaltes. Hvis DR virkelig ikke har pligt til at give offentlighed i forvaltningen af deres budgetter, svarer det til, at man gav en anden offentlig institution 3,5 mia. kr. og ikke holdt øje med, hvordan de blev brugt. På baggrund af det, så vil jeg selvfølgelig tage spørgsmålet om offentlighed i DR’s økonomi op med ministeren," siger hun med henvisning til, at DR og Oluf Jørgensen er uenige om, hvorvidt DR ifølge Radio- og fjernsynsloven har pligt til at oplyse eksempelvis kanalbudgetter.

DR oplyser, at det kan skade DR’s konkurrencemæssige situation og faktisk gøre det dyrere at drive DR, hvis de skal oplyse flere detaljer om økonomien, end kommercielle medier gør. Har DR ikke en pointe der?

”Nu er det ikke sådan, at DR er en konkurrencebaseret kanal. Selvfølgelig kan der være konkurrencemæssige forhold, men DR er hverken reklamefinansieret eller en kommerciel aktør. Så argumentet holder ikke hele vejen igennem. Hvis DR skal have en særlig beskyttelse på det punkt, så kan man jo diskutere, hvorfor TV 2 skal være underlagt nogle helt andre regler. Under hele omstruktureringen af TV 2 blev der talt meget om, hvordan nichekanalerne var med til at finansiere hovedkanalen. Så skulle TV 2 stå i en eget dårlig situation – og den er jo på en kommerciel kanal,” siger Ellen Trane Nørby.

Radio- og fjernsynsloven, der giver DR visse undtagelser fra loven om offentlighed, gælder også TV 2's regionale kanaler.
Men TV 2 har selv valgt at offentliggøre et opdelt regnskab, der angiver omsætningen for hovedkanalen seperat og for gruppen af nichekanaler. 

DR siger, at undtagelsen fra offentlighedsloven skal sikre DR's uafhængighed. Er det ikke et vigtigt hensyn at tage?

”Det ændrer ikke på, at det er DR’s egen vurdering. Jeg vil gerne have kulturministerens vurderning af det. Det er en meget vigtig pointe, at der skal være offentlighed i DR’s budgetter.”

Men DR skal vel ikke oplyse, hvad de betaler for enkelte programmer eller hvor går grænsen for, hvad offentligheden skal have indblik i?

”Så må man få undersøgt, hvor grænsen præcist skal gå. Der er blevet rejst spørgsmål – ikke af hvem som helst, men af en af vores fremmeste mediejurister - om, hvorvidt der er nok åbenhed i DR. Det skal man tage alvorligt. DR skal ikke ud at skrabe reklamekroner sammen – det er borgernes penge, DR forvalter og bruger til programmer,” siger Ellen Trane Nørby.

- JHT

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også