Mere DR-frihed kan true det kommercielle tv-marked

De kommercielle kanaler ved, hvor de har DR: Public service-kontrakten bestemmer, at der skal være seks tv-kanaler, og at de skal sammensættes på en bestemt måde. Indtil videre.
MediaWatch
De kommercielle kanaler ved, hvor de har DR: Public service-kontrakten bestemmer, at der skal være seks tv-kanaler, og at de skal sammensættes på en bestemt måde. Indtil videre. Med lanceringen af de aktuelle kanalomlægninger har DR bebudet, at bestyrelsen vil anmode kulturminister Uffe Elbæk (R) om, at de såkaldte kanalbindinger i public service-kontrakten ophæves.  

DR vil have lov til at ændre kanalindhold og nedlægge eller oprette nye tv-kanaler uden at skulle spørge kulturministeren om lov først.

Og det kan blive et kontroversielt emne i forhold til konkurrencesituationen mellem DR og de kommercielle tv-kanaler. ”En af grundene til disse præciseringer er, at de fungerer som et signal til det kommercielle marked: De ved, hvad de skal forholde sig til. Det er en art konkurrencestyringsmekanisme,” siger Henrik Søndergaard, lektor i medievidenskab ved Københavns Universitet og ekspert i public service-medier og medieregulering. ”Kanalbindingerne er et klart signal: Her går DR’s grænse. Det er ikke ukontroversielt at lave det om,” siger han.

Et hurtigt ok - eller en kontraktændring?

Kanalbindingerne, der i public service-kontrakten består af korte beskrivelser af de tv- (og radio-) kanaler, som DR er forpligtet til at tilbyde seerne, forhindrer i princippet DR i at oprette en ny kanal, selv om den i indhold og sendetid flugter med public service-bestemmelserne.

DR's omrokering, der er led i strategien om ”Et Skarpere DR”, er altså betinget af, at kulturministeren accepterer kanalomlægningen. Hvilket han indtil videre har stillet sig positiv over for.

Spørgsmålet er så, om kulturministeren vil gå skridtet videre og gøre den slags godkendelser overflødige i fremtiden.

”Ministeren har to muligheder nu. Han kan enten godkende projektet eller lægge det ind i et større medieforlig. Juridisk bliver det et spørgsmål om, hvorvidt man vil ændre kontrakten eller blot skrive et tillæg,” siger Henrik Søndergaard. Indtil videre har kulturministeren dog primært lagt op til det sidste; at public service-kontrakten generelt skal genforhandles.    ”En mulighed er, at man skriver en kontrakt, hvor der bare står, at der skal være seks kanaler. Det vil give større spillerum. Men til gengæld vil politikernes styring være sværere at håndhæve,” siger Henrik Søndergaard. "Det vil man være forsigtig med"

DR vil får måske ikke store problemer med at få ”Et Skarpere DR” godkendt, men det er mere usikkert, om kulturministeren vil afskaffe eller løse op for kanalbindingerne.

For DAB-radio er public service-kontraktens formuleringer om indhold og kanaler løsere. Der står kun, at der skal være et antal kanaler, mens indholdet er ikke nærmere defineret. Det kan dog ikke nødvendigvis oversættes til tv-markedet.  ”Man kan forestille sig, at det blev mindre præciseret for tv også, men mit gæt vil være, at det vil man være forsigtig med,” siger Henrik Søndergaard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også