SBS og TV 2 i underholdnings-clinch

Power-weekender” kalder TV 2 efterårets satsning på underholdning, der diverterer seerne med ‘Vild med dans’ fredag og med talent-formatet ‘Voice’ om lørdagen.Voice er det dyreste program, som TV 2’s underholdningschef Gitte Madsen har sat i søen, har hun udtalt tidligere.
MediaWatch

Power-weekender” kalder TV 2 efterårets satsning på underholdning, der diverterer seerne med ‘Vild med dans’ fredag og med talent-formatet ‘Voice’ om lørdagen.Voice er det dyreste program, som TV 2’s underholdningschef Gitte Madsen har sat i søen, har hun udtalt tidligere.

Primetime-offensiven i weekenderne falder konkurrenten SBS TV for brystet.

“Vi er forundrede over den aggressive investeringlyst i programmer, der gør, at TV 2 kan udfylde så mange timeslots med egenproduktioner som for eksempel ‘Weekend-tv’, ‘Vild med dans’ og nu også ‘Voice..’ om lørdagen til efteråret,” siger informationschef Jesper Jürgensen og tilføjer:

“Det er svært at forstå, for det er kun et år siden, at det lød som om, at TV 2 var ved at dreje nøglen om, og derfor har de så fået ret til at opkræve brugerbetaling.”

Brugerbetalingen trådte i kraft ved årsskiftet. TV 2 indgår i de fleste tv-pakker, som derfor er blevet noget dyrere.

SBS: Brugerbetaling går til underholdning
Jesper Jürgensen hæfter sig ved, at TV 2’s økonomiske udvikling, der for nylig resulterede i et 2011-overskud samt årsaftaler med annoncørerne for over en milliard kroner i år, gør det svært at se behovet for brugerbetaling oveni.

“I det seneste årsregnskab er der sket en turn around, og det siger noget om, at der ikke var behov for den brugerbetaling. Det hed sig, at den skulle bruges til at sikre en fornuftig forretning på sigt, men spørgsmålet er, om de folk der betaler til TV 2 havde regnet med, at deres penge skulle bruges på et lørdagsunderholdningsshow. Det troede jeg ikke var meningen. Vi har hele tiden stillet spørgsmålstegn ved, om TV 2 havde behov for de penge, og nu viser det sig, at det ikke har handlet om at overleve, men om at få mulighed for at investere i programmer. Hvad bliver det næste? Nye kanaler? Det var ikke, hvad man bildte politikerne eller markedet ind.”

Er TV 2 ikke nødt til at investere for at sikre, at seerne ikke siver fra hovedkanalen?

“Jo, de må gerne investere i egenproduktioner, men det er svært at se berettigelsen af så massive investeringer. ‘Voice..’ er nok et af de dyreste programmer, de har lavet. Vi havde ikke troet, at det var den vej, TV 2 ville gå. Det er jo bare et par år siden, at det var som om, TV 2 ikke havde penge til at betale regningerne, men nu har de fået et flot årsregnskab selv uden brugerbetalingspengene, som først kommer i 2012,” siger Jesper Jürgensen.

Strøm: SBS forsøger at påvirke politikerne
TV 2’s programdirektør Palle Strøm har svært ved at tage SBS-kritiken alvorligt.

“Kritikken skal ses i lyset af, at de (SBS, red.) har en konsekvent politik om at forsøge at påvirke politikernes holdning til TV 2. Det er retssagerne også udtryk for (de gælder bl.a. en erstatningssag, red.). TV 2’s økonomiske situation er veldokumenteret, men vi møder hele tiden, at de forsøger at så tvivl om dit og dat for at beskytte deres forretning. SBS er jo sat i verden for at tjene mange penge, og det gør de også. Ejeren ProSiebenSat.1 har netop fået et kæmpe overskud, og det er jo flot (se omtale her, red.),” siger Palle Strøm

Ikke desto mindre falder en af TV 2’s dyreste weekend-offensiver i dette efterår sammen med, at brugerbetalingen er trådt i kraft for at afhjælpe, at hovedkanalen har givet underskud i årevis, mens TV 2’s nichekanaler (News, Zulu, Charlie, Film og delejede TV 2 Sport), der også er abonnementsfinansierede, samlet set har givet overskud.

Er det ikke muligt at andre end jeres konkurrenter undrer sig over det sammenfald?

“Vi har i flere omgange haft ‘Vild med dans’ fredag og anden underholdning lørdag som for eksempel ‘Bingo Banko’, men vi forsøger hele tiden at gøre det bedre, og det gør vi nu også med ‘Voice..’. Så jeg er glad for, at de er bange for konkurrencen. Men TV 2 uden brugerbetaling ville ikke kunne klare sig, det er en veldokumenteret sag, og TV 2 er den eneste kanal, der indtil for et par måneder siden ikke havde brugerbetaling. Og så er DR’s kanaler jo stadig Danmarks dyreste, dem er man bare tvunget til at betale for.”

Men formålet med brugerbetalingen var vel, at den skulle dække et hul for hovedkanalen, og nu investerer i kraftigt i programmer...?

“Det gør den skam også. Historisk skete der det, at vi fik licens frem til 2005, men på grund af den ekstreme højkonjunktur troede alle, at TV 2 kunne klare sig uden, men det kunne ikke lade sig gøre, så vi fik et kæmpe millionunderskud (på hovedkanalen, red.). Nu skaber brugerbetalingen et mere solidt økonomisk fundament, og på den baggrund kan vi lave gode programmer. Det er hele pointen med at have TV 2, så jeg tager kritikken som en cadeau,” siger Palle Strøm.

Et nul-resultat gør TV 2 for sårbar
Men hvorfor har I behov for brugerbetaling til hovedkanalen, når I netop har fået et godt årsregnskab uden den og sikret jer over en milliard kr. i årsaftaler?

“At TV 2 har et sundt overskud er i alles interesse. Vi var på randen til ikke at kunne klare os, og vi skal jo lave public service. Det gør SBS ikke, fordi det ikke giver økonomisk mening at lave nyheder. Derfor viser de Big Brother. Hvis TV 2 bare gik i nul, ville vi være for sårbare og risikere konkurs. Vores overskud går jo ikke til at betale penge til aktionærer men til at ruste os til konjunkturudsving, så det ser jeg ingen problemer i, at vi har,” siger Palle Strøm.

SBS overvejer weekend-modtræk
Om SBS TV er på vej med et modtræk til TV 2's weekendsatsning til efteråret er for tidligt at sige, ifølge Jesper Jürgensen. 

“Vi ser altid på, hvor vi ikke har egenproduktioner og på weekenderne. Nu har vi haft Big Brother fredag over for X Factor, og søndag aften, hvor der normalt har ligget drama på andre kanaler, har vi Big Brother Live, men vi har ikke nogen kommentarer til, hvad vi gør til efteråret. Nu har vi fuld fokus på foråret, som går rigtig godt, og hvor vi er de eneste der vokser i seerandele af de kommercielle kanaler.”

Et stærkere TV 2 gør potentielt konkurrencen hårdere for SBS-kanalerne og TV3-kanalerne, og i forbindelse med overgangen til brugerbetaling har TV 2 blandt vist første sæson af ‘Voice..’.

En opgørelse over tv-seningen i årets første to måneder viste dog, at brugerbetalingen til TV 2 har styrket seningen af de kommercielle tv-kanaler, fordi flere husstande der før kunne se TV 2 med antenne, har måttet investere i modtagerudstyr, der giver adgang til flere kanaler, end de før kunne se.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også