Boxer: Politikere modarbejder frit tv-valg

Regeringen vil vente fire år yderligere med at fjerne de bestemmelser, som er skrevet ind i mange lokalplaner om, hvilken kanaludbyder tv-signalet skal komme fra, meddelte miljøminister Ida Auken (SF) og Naturstyrelsen i går.

Dermed skrives der  2016, før det frie valg af tv-udbydere bliver en realitet. ”Vi kan slet ikke se nogen årsag til det,” siger Steen Ulf Jensen, adm. direktør i Boxer, som i diskussionen om frit valg af tv-udbyder har talt varmt om et totalt liberalt tv-marked.
Cecilie Thorup

Regeringen vil vente fire år yderligere med at fjerne de bestemmelser, som er skrevet ind i mange lokalplaner om, hvilken kanaludbyder tv-signalet skal komme fra, meddelte miljøminister Ida Auken (SF) og Naturstyrelsen i går.

Dermed skrives der  2016, før det frie valg af tv-udbydere bliver en realitet.

”Vi kan slet ikke se nogen årsag til det,” siger Steen Ulf Jensen, adm. direktør i Boxer, som i diskussionen om frit valg af tv-udbyder har talt varmt om et totalt liberalt tv-marked.

Det svenskejede Boxers gatekeeper-koncession løber frem til 2020, og man har al mulig interesse i at få mange år på et liberaliseret tv-marked.

”Vi ser mange antenneforeninger som sender tv i samarbejde med kommercielle partnere, som f.eks. Yousee. Der kan vi slet ikke se, hvorfor de skal beskyttes i fire år mere,” siger Steen Ulf Jensen og forsætter:

”Vi er sat ind for at skabe konkurrence på markedet, og når vi så finder ud af, at der er ting, som stadig forhindrer den frie konkurrence, så finder vi det absurd at man ikke fjerner de ting,” siger han.

Vi har allerede frit tv-valg
Formanden for de Forenede Danske Antenneanlæg, Carsten Karlsen, mener dog at diskussionen er ligegyldig – frit tv-valg er her allerede, mener han.

”For rigtig mange antenneforeningers vedkommende håndhæves tilslutningspligten slet ikke. Netop fordi byder den frie konkurrence velkommen, og dybest set kun ønsker at have tilfredse medlemmer i foreningerne,” siger Carsten Karlsen og fortsætter:

”Man skulle i stedet for at tillægge andre årsagen til sin manglende penetration kigge sig selv efter i sømmene,” siger han.

Det argument forstår Steen Ulf Jensen dog ikke.

”Hvis det ikke er et problem, kan vi vel bare fjerne det i morgen?” siger han og påpeger, at der findes undersøgelser der viser, at 25 pct. opfatter sig selv som bundet til en forening.

Argumentet bliver heller ikke vel modtaget af EU-politiker Morten Løkkegaard, som kalder det ”goddag mand, økseskaft” og for en juridisk ugyldighed.

Han kalder desuden Naturstyrelsens beslutning om at udskyde det til 2016 for ”politisk uambitiøst”.

”Det er et gammeldags system, og med den fart teknologien har i øjeblikket, fremstår det som om det først er i det næste århundrede vi har mulighed for selv at vælge tv-udbyder,” siger Morten Løkkegaard.

Han siger, at EU i øjeblikket holder øje med effekten af de nye danske regler.

Tid til at afdrage gæld
Et af de argumenter der er blevet fremsat som årsagen til den yderligere skrinlæggelse af frit tv-valg frem til 2016, handler om gæld.

”De tre år er foreslået som et rimeligt og robust kompromis mellem hensynet til afvikling af evt. aktuel restgæld i eksisterende antenne- og grundejerforeninger,” har Naturstyrelsen udmeldt.

Det argument er Morten Løkkegard forstående over for, blot mener han, at gælden kan afvikles på kortere tid.

Også Steen Ulf Jensen kan sætte sig ind i argumentet.

”Hvis der er nogen antenneforeninger som har en gældsposition, så kan de bede om at få en undtagelse,” siger han.

Den hopper Carsten Karlsen dog ikke på.

”I antenneforeningerne er man nødt til at afdrage på gælden over en årrække. Vi har ikke milliarder af medlemmernes penge stående på en konto, som vi kan købe ind for eller for den sags skyld blot afskrive gælden over et regnskabs år eller to. Hvis man er så utålmodig, kunne man jo tilbyde at betale antenneforeningernes gæld. Så ville ophævelsen af tilslutningspligten kunne ske fra i morgen,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også