MediaWatch

Kvindelige værter på TV-Avisen ti år yngre end mandlige

Skal man som kvinde i DR være yngre end sine mandlige kollegaer for at gøre sig håb om at komme på skærmen? Den debat rejste Kristeligt Dagblad på Kvindernes kampdag 8. marts blandt andet med henvisning til en 15 år gammel undersøgelse af medieforsker Vibeke Pedersen, som viser, at de kvindelige værter i gennemsnit er ni år yngre end deres mandlige pendanter.

Skal man som kvinde i DR være yngre end sine mandlige kollegaer for at gøre sig håb om at komme på skærmen?

Den debat rejste Kristeligt Dagblad på Kvindernes kampdag 8. marts blandt andet med henvisning til en 15 år gammel undersøgelse af medieforsker Vibeke Pedersen, som viser, at de kvindelige værter i gennemsnit er ni år yngre end deres mandlige pendanter.

DR's mediedirektør Gitte Rabøl afviser kritikken, men ser man alene på DR's nyhedsflagskib TV-Avisen, og ikke på aldersfordelingen blandt tv-værterne alt i alt, er der ingen tvivl om, at tallene stadig passer.

Kvindelige nyhedsværter i snit ti år yngre
I gennemsnit er de kvindelige værter nemlig cirka ti år yngre end deres mandlige kollegaer. De tre mandlige værter er nemlig i gennemsnit cirka 51 år, mens deres fire kvindelige kollegaer i gennemsnit cirka er 41 år.

Det fremgår af deres fødselsår på Wikipedia, som viser, at Klaus Bundgård Povlsen er født 1958, Steffen Kretz er født i 1962 og Kim Bildsø Lassen er født i 1963. Blandt kvinderne er Tine Gøtzsche (f. 1967) ældst, mens Line Gertsen og Mette Walsted Vestergaard begge er født i 1973 og Lillian Gjerulf Kretz som den yngste er født i 1974.

TV 2's aldersfordeling mindre skæv - efter Jes Dorph-exit
På konkurrenten TV 2's hovedudsendelser kl. 19.00 og kl. 22.00 er aldersforskellen mindre mellem de hyppigst anvendte mandlige og kvindelige værter. Her er mændene nemlig kun syv år ældre (46 år) end deres kvindelige kollegaer i gennemsnit.

TV 2 "hjælpes" dog af, at Jes Dorph-Petersen for nylig stoppede som vært, for tæller man ham med, har TV 2 ligesom DR ni års aldersforskel mellem kønnene.

Det fremgår ligeledes af værternes fødselsår fra Wikipedia, som viser, at Per Christiansen er født i 1952, Peter Grønborg er fra 1969, mens Johannes Langkilde er yngstemanden født i 1977.

På kvindesiden er Natasja Crone og Cecilie Beck født 1970, mens Divya Das er født i 1978.

- TBH

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Nyt fra dansk og international streaming, papirmangel og andre udfordringer for traditionelle medier er blandt ugens vigtigste mediehistorier. Få overblikket her.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs