MediaWatch

Lorry: Nye kanaler bør ud til alle seere

De nye 24 timers licensbetalte regionale tv-kanaler distribueres udelukkende digitalt hos YouSee og kan ikke ses i 30 procent af de 1,1 mio. kabelhustande.

De nye 24 timers regionale tv-kanaler distribueres hverken af Viasat eller Canal Digital, hvilket som omtalt udelukker dem fra ca. seks procent af landets husstande. Værre er, at de nye kanaler også er ude af ca. 30 procent af YouSees 1,1 mio. husstande, nemlig dem der kun har analog modtagelse.

YouSee anslår, at ca. 70 procent af kunderne har digital modtagelse og på nuværende tidspunkt kan se den respektive nye regionale kanal i deres område, oplyser vicedirektør Ulf Lund, YouSee.

YouSee udsender de regionale kanaler til alle kunder, men kun digitalt. Det er samme forhold som for f.eks. Folketings-tv, de otte nabolandskanaler, Canal9, m.m.

Must carry ikke analogt
Ulf Lund forklarer, at YouSee prioriterer de tv-kanaler med størst seerinteresse.

”Alle kanaler i YouSees tre pakker sendes digitalt, men det er kun lidt over halvdelen – typisk de mest sete - der også sendes analogt. Must carry-reglerne siger, at must carry kanalerne skal sendes digitalt. Når vi paralleludsender visse kanaler, er det altså en slags ekstra service, som vi giver til de kunder, der ikke kan se de digitale signaler endnu,” siger Ulf Lund.

Ikke krav på analog distribution
De regionale TV 2-virksomheders nye ‘fullservice’ kanaler er finansieret af licensmidler og er som udgangspunkt frit tilgængelige. De er omfattet af ”must carry”-forpligtelserne, men ifølge kulturministeriet har nye ”must carry”-kanaler ikke krav på analog distribution, parallelt med den digitale udsendelse.

I hovedstadsområdet, hvor kabeldistribution virkelig tæller, er den nye 24 timers kanal blot døbt ’Lorry’, der er den regionale kanal, som har det største seerpotentiale af alle.

Er den gældende distribution tilfredsstillende, når Lorry har licensmidler i ryggen og tilbyder nyt regionalt public service indhold?

“Det er selvfølgelig dybt utilfredsstillende, og netop fordi vi er licensfinansierede, bør politikerne pålægge dem en must-carry forpligtelse til også at formidle os på den analoge del af deres bånd,” siger direktør Dan Tschernia, Lorry.

DR nichekanaler ikke fredet
YouSee har siden lanceringen af DR K og DR Ramasjang, der ikke er omfattet af must carry-forpligtelserne, valgt at parallelsende de to DR kanaler – analogt og digitalt.

”DR K og Ramasjang blev – i modsætning til de nye regionalkanaler - lanceret på et tidspunkt, hvor vi havde plads til at distribuere dem både digitalt og analogt, og vi ønsker generelt at udsætte vores kunder for så få ændringer som muligt. Men med tiden kommer vi uundgåeligt til at lukke for flere af de analoge samsendinger, og der er DR’s nichekanaler heller ikke fredet,” siger Ulf Lund.

For at modtage digitale kanaler skal man enten have et nyere tv-apparat med indbygget DVB-C tuner eller en separat boks, ligesom det f.eks. gælder for alle Boxers, Canal Digitals, Viasats og TDC’s kunder.

Seks af de nye regionale tv-stationer gik i luften i onsdags, mens TV 2/Fyn og TV 2/Østjylland lancerer sine kanaler den 1. februar. 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Kritiseret aftale om rettighedsbetaling lagt på is, mediebureauer kigger efter alternativer til Facebook, DR dropper livekoncerter, podcastbureau udvider med nye formater, og lokale radio- og tv-stationer har fået inddraget deres sendetilladelser. Læs med, når vi gennemgår ugens største mediesager.

Producenter glæder sig over droppet aftale men afblæser ikke krise

En rettighedsaftale, som i måneder har betydet stop for udvikling af fiktion til streamingtjenester, blev torsdag forkastet af Create Denmark, og det er et skridt i den rigtige retning. Det mener bl.a. Producentforeningen. Nu pågår individuelle forhandlinger med tjenesterne, men det risikerer at trække ud til efter sommer, lyder det.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs