MediaWatch

TV 2: EU-stævning er rettidig omhu

Risikoen for at ende med tårnhøje tilbagebetalingskrav gav ikke TV 2 andet valg end at stævne EU Kommissionen i fredags, siger TV 2's adm. direktør.

Der er ikke meget andet end hovedrysten til overs fra TV 2's adm. direktør Merete Eldrup over for det svimlende betalingskrav, som det kom frem i går, at Viasat har indgivet.

Kravene lyder på henholdsvis 1,6 mia. kr. i erstatning til Viasat på grund af TV 2's mængderabat-system før 2011 - og dertil godt 1,7 mia. kr., som Viasat mener, at TV 2 skal betale tilbage til staten i "ulovlighedsrenter" for at have modtaget en uanmeldt statstøtte fra 1995 og 2002. Sidstnævnte krav er i modsætning til erstatningskravet nyt - hvorfor erstatningskravet til gengæld er vokset fra 350 mio. kr., som det senest lød på, til mere end en milliard kroner har TV 2-direktøren ikke et bud på.

"Jeg kan kun sige, at vi undrer os over det og synes, det er absurd. Der har hele tiden været et krav, men det er klart, vi havde ikke forventet, at det ville vokse så meget," siger Merete Eldrup.

Ingen gradbøjning
Ifølge Frands Mortensen fra Aarhus Universitet er EU-delen af Viasat-kravet det mest alvorlige for TV 2, fordi den kan betyde, at TV 2 bliver mødt med endnu større tilbagebetalingskrav til den danske stat end det, Viasat er nået frem til. Den gradbøjning laver TV 2-direktøren imidlertid ikke.

"Det kan jeg ikke se, for vi mener ikke, at der er hold i nogen af kravene," siger Merete Eldrup, der henviser til, at april-dommen fra EU godkendte det beløb, TV 2 modtog i statsstøtte fra 1995 til 2002 - og som mest bestod af licens - og at TV 2 af samme grund var meget tilfredse med udfaldet. Der var dog den juridiske hage, at støtten skulle have været anmeldt til EU - derfor har TV 2 også vidst, at der var en teoretisk mulighed for en sag om ulovlighedsrenter, bekræfter Merete Eldrup. Samtidig kan det talgrundlag, som EU har lagt til grund i afgørelse, give bagslag i forhold til den hjemlige sag i Østre Landsret, som Viasat-kravet har aktualiteret. Det er hovedgrunden til, at TV 2 i fredags stævnede EU Kommissionen for dele af afgørelsen, hvor fristen for at protestere udløb.

"Vi har hele tiden vidst, at der var en fare for, at det ville udløse en sag om ulovlighedsrenter, derfor turde vi ikke andet end at lave det modtræk, selvom vi langt fra ønsker flere EU-sager," siger Merete Eldrup, der ikke ser nogen risiko for, at stævningen kan betyde, at tidlgiere EU-sager vil blive genåbnet.

Men når Kulturministeriet og I selv siger, at Viasat-kravene ikke har en chance, hvorfor at bruge tid på stævningen?

"Hvis man kiggger på, hvad det koster os at sende en stævning afsted kontra, hvad vi kan risikere at få af tilbagebetalingskrav, så ville det være uansvarligt at gøre andet. Det mener jeg alene er et spørgsmål om rettidig omhu. Og da jeg så kravet fra Viasat må jeg da indrømme, at jeg tænkte, godt vi nåede det," siger Merete Eldrup, der pointerer, at selvom TV 2 havde deadline for at anke til EU i fredags, så var der ingen deadline for Viasat - selvom Viasat-kravene kom samme dag -og TV 2 trykkede altså ikke på stævning-knappen på grund af Viasats krav, men for en sikkerheds skyld.

- LR

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs