“Grotesk at Viasat fortsætter juridiske angreb på TV 2”

Viasats milliardkrav fra TV 2 til staten møder ingen forståelse hos socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen.
MediaWatch

Ikke mindre end 1.753 mio. kr. er, hvad Viasat mener, at TV 2 bør betale i "ulovlighedsrenter" til staten for sin modtagelse af statsstøtte i perioden 1995-2002.

For selvom EU Kommissionen i en afgørelse i foråret slog fast, at TV 2 ikke er blevet overkompenseret af staten for at udføre sine public service-opgaver, sådan som en tidligere afgørelse ellers var kommet frem til, så mener Kommissionen, at der var tale om støtte fra den danske stat. Derfor skulle støtten have været godkendt af Kommissionen, inden den blev givet.

S: Ikke tale om statsstøtte
Men Viasats krav giver ikke mening, for der er slet ikke tale om statsstøtte, som Kommissionen mener, lyder det fra Mogens Jensen, medieordfører for Socialdemokraterne.

“Jeg er enig med TV 2 i, at det ikke er statstøtte, men penge man har fået, fordi man har fået kompensation for de public service-opgaver man havde. Så umiddelbart finder jeg det lidt grotesk, at Viasat fortsætter sine juridiske angreb på TV 2. Jeg synes, det er en mærkelig måde at agere på i det danske mediemarked, at man hele tiden bruger millioner på juristeri for hele tiden at holde sager, der kan genere TV 2 kørende, frem for at investere pengene i programmer folk gerne vil se. For det er svært at se det her, som andet end et forsøg fra Viasats side på at stække TV 2. Det synes jeg er meget ærgerligt,” siger Mogens Jensen.

Han læner sig desuden opad, at TV 2 selv afviser erstatningskravene i en pressemeddelelse.

Public service-opgaver er ok uden EU-stempel
Ifølge Kommissionen var der tale om statsstøtte til TV 2, som skulle have været anmeldt, så har Viasat ikke ret i den side af sagen?

“Den afgørelse er TV 2 og staten så uenig i. Licensmidlerne blev jo brugt til at lave indhold til TV 2, som man var forpligtet til i forhold til sin public service-kontrakt. Det fremgår af EU’s regelsæt, at man har lov til at bede medieudbydere om at løse den type opgaver.”

Men skulle staten ikke alligevel have sikret sig en godkendelse først?

“Jo, men i det omfang at man giver licens, for at få løst en opgave er det en alment anerkendt praksis i EU, som jeg ikke kan se skal kræve særlig godkendelse. Man har ret til at bede medievirksomheder om at løse public sercive-opgaver, som man giver betaling for, uden at det skal ses som statssttøtte. Det er en del af dansk kulturpolitik, og TV 2 har fået medhold i, at de ikke er blevet overkompenseret,” siger Mogens Jensen med henvisning til forårets afgørelse fra Kommissionen.

"Viasat bruger alle midler for at gøre det svært for TV 2"
Han mener, at hvert EU-land skal have lov til at støtte kulturelt indhold uden indblanding fra EU Kommissonen.

“Det handler om principper, og det andet principielle i denne sag er, at Viasat bruger alle midler for at gøre det svært for TV 2. Jeg ser det (erstatningskravet, red.) som et ønske om at få en retfærdig rettergang men som et forsøg på at genere TV 2.”

Men Viasat vandt sagen om, at TV 2 misbrugte sin dominerende stilling med sine årsrabatter, så de der har de jo også fået ret?

“Ja, selvom det var med dommerstemmerne 3-2. Men det er rigtigt, at det var Højesterets endelige afgørelse,” siger Mogens Jensen.

EU Kommissionen forsøger vel at modvirke konkurrenceforvridning ved at sikre godkendelse af støtteordninger til private public service-virksomheder - skulle staten ikke have tænkt sig om og sikret sig en godkendelse uanset hvad?

“Det handler om, hvem der bestemmer kulturpolitikken og på den måde vi læser EU-bestemmelserne på, kan man give den støtte der er givet, uden at det opfattes som statsstøtte.”

Vil ikke spekulere i konsekvenser
Hvad sker der hvis TV 2 taber sagerne - kan staten så hjælpe TV 2, hvis det bliver nødvendigt?

“Det vil jeg ikke ud i spekulationer om. Det har lange udsigter, før der kommer afgørelser på det her. Det må man formode er en af grundene til, at Viasat satser så meget på retssager, fordi det skaber usikkerhed for TV 2,” siger Mogens Jensen.

Ifølge professor i medievidenskab Frands Mortensen er det umuligt at forudsige, hvorvidt TV 2 har en chance for at få omstødt afgørelsen om, at der var tale om statsstøtte, fordi EU flere gange har ændret holdning i den type sager. Staten vil dog formentlig støtte TV 2 i sagen, vurderer Frands Mortensen.

Mediawatch arbejder på at få en kommentar fra Kulturministeriet.

Viasat ønsker ikke at komme med nogen kommentarer, så længe sagerne kører ved domstolene.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også