Forskere: Medier er gået i selvsving

Medierne svælger i historier om hinandens journalister og kilder, imens befolkningen bliver mere ligeglad, mener professor Anker Brink Lund.
MediaWatch

Spindoktorers handel med journalister om historier og spørgsmålet om kildebeskyttelse er blandt de sager, der trækker overskrifter i øjeblikket. De giver anledning til, at journalister interviewer journalister, og at medier dækker medier, og det har taget overhånd, mener to forskere, ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge Anker Brink Lund, der er professor i medieledelse ved CBS, udgør 2011 ligefrem et vendepunkt for medierne.

"Jeg tror, at vi vil se tilbage på 2011 som året, hvor journalismen sejrede sig selv ihjel," siger han til Jyllands-Posten og tilføjer:

"Antallet af nyheder er mere end fordoblet på 10 år, men samtidig er andelen af befolkningen, som ikke kan pege på én eneste relevant nyhed indenfor de seneste 24 timer, steget fra cirka en fjerdedel til næsten halvdelen."

Også Mark Ørsten, medieforsker fra RUC advarer om, at medierne risikerer at blive for selvoptagede.

"Journalister bør hele tiden stille relevansspørgsmål. Også når de diskuterer medierne selv. Er det eksempelvis nødvendigt at skrive om, at en studievært er sur på en journalist?" spørger han med henvisning til historien om, at TV 2-vært Jes Dorph-Petersen i diste uge kritiserede DR-journalist Nils Giversen for at have optaget en samtale med TV 2-journalist Rasmus Tantholdt om, hvem der var kilden til lækken om en jægersoldat-aktion.

Mark Ørsten mener dog samtidig, at mediernes dækning af sig selv er udtryk for en "åbenhedsproces", der er en del af, at medierne er blevet en vigtigere aktør i samfundet, end de tidligere har været.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også