Jurist: Lydfil er et dilemma for TV 2

Lydfilen, som Ekstra Bladet i dag offentliggør, viser, at tilgangen til kildebeskyttelse er skredet i svinget, siger mediejurist Oluf Jørgensen.

Offentliggørelsen af lydfilen, hvor TV 2's reporter Rasmus Tantholdt angiveligt afslører daværende spindoktor Jacob Winther som kilden, der i 2007 fortalte TV 2, at danske jægersoldater var på vej til Irak, viser, at brugen af kildebeskyttelse har overskredet holdbarshedsdatoen. Det mener mediejurist og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

"Sagen viser mange ting, en af dem er, at hvis og når, man har lovet en kilde kildebeskyttelse, så er den meget eksklusiv, og så er man forpligtet til ikke at afsløre kilden," siger Oluf Jørgensen.

"TV 2 har på den ene side påberåbt sig kildebeskyttelse, men på den anden side reelt lækket kilden, fordi der i hvert fald en gang er blevet snakket om, hvem kilden er, hvis indholdet af lydfilen er rigtig. På den måde er det her en lærestreg," siger Oluf Jørgensen, der også påpeger, at lydfilen generelt er blevet meget omtalt, og at det altså har været så som så med kildebeskyttelsen. Daværende generaldirektør i DR, Kenneth Plummer, har tidligere sagt, at tre DR-topfolk inklusiv ham selv har hørt lydfilen med samtalen mellem daværende DR-journalist Nils Giversen og Rasmus Tantholdt - lige som dokumentarfilminstruktøren Christoffer Guldbrandsen også skulle have filen og har peget på Jacob Winther som den læk, der bliver afsløret.

"Kildebeskyttelsen bruges alt for meget, og der er et stort behov for at hanke op i mediernes praksis på området. Kildebeskyttelsen er blevet udgangspunktet, når journalister taler med embedsmænd, men det skal grundlæggende være noget, man aftaler efterfølgende - og når den er aftalt, er den eksklusiv og slet ikke noget, man taler med venner eller kolleger om," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Politiken vil flere mediechefer nu til at gå praksis efter i sømmene på redaktionerne. Hos DR Nyheder, siger direktør Ulrik Haagerup:

"I fremtiden bliver det sådan, at særlige rådgivere som udgangspunkt udtaler sig til citat på præcis samme vilkår som ministre, direktører og pressechefer i store organisationer."

DR Nyheder fik i fredags også udleveret den lydfil, som Ekstra Bladet fik, og som public service huset selv har haft liggende, men som daværende generaldirektør Kenneth Plummer altså nægtede at udlevere. Selvom nyhedsdirektør Ulrik Haagerup selv fik lydfilen i hænderne i fredags, har DR Nyheder ikke ønsket at offentliggøre den.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også