DR: 'Broen' kræver advarsel for børnene

DR's kriminalserier, som f.eks. Broen, kan også rumme børnefjendske scener i bedste sendetid, men de er ikke så eksplicit voldelige, som i ’Den som dræber’, forklarer DR-seerredaktør.
Per Fanefjord Laursen

DR’s kriminalserier, som f.eks. Broen, der sendes kl 20.00, kan rumme enkeltscener, der også kan børnefjendske, men TV 2-serien 'Den som dræber' var i særklasse, når det gælder udpenslet vold og død, forklarer DR’s seer- og lytterredaktør.

I et nyligt afsnit af DR’s Broen kunne seere kl 20.00 opleve en scene, hvor karakteren ‘Bjørn’ var bundet til en stol iført kanyler, hvorfra hans fanger tappede hans blod i en beholder. En realistisk og eksplicit scene, som muligvis kunne virke ligeså skræmmende for børn, som optrin i TV 2's kritiserede 'Den som Dræber'.

Da TV 2's ‘Den som dræber’ fik en alvorlig røffel af Radio- og tv-nævnet for sendetidspunkt og vold, var det nævnet, der af eget initiativ tog emnet op, fordi medlemmerne selv foran skærmen vurderede, at den flyttede grænserne for vold. Nævnet lod Medierådet for Børn og Unge behandle sagen, og det udløste en meget kritisk udtalelse om serien.

Nævn kan give påtale til DR
Det bliver dog ikke Radio- og tv-nævnet, der går efter DR’s kriminalserier, som f.eks. Broen, forklarer nævnsformand Christian Scherfig.

“Nej, af uklare historiske årsager er det kun TV 2, der hører under nævnets tilsynsforpligtelse - det gør DR ikke, ” siger han.

“I nævnet følger vi dog DR’s programvirksomhed og kan i vores årlige public service-udtalelse om DR udtale kritik af kriminalserierne, hvis vi finder, at der er behov for det ,” siger Scherfig.

Næste udtalelse kommer omkring marts.

Medierådets formand Birgitte Holm Sørensen, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, siger:

“Medierådet for Børn og Unge tager kun tv-serier op, når der foreligger en henvendelse fra Radio- og tv-nævnet,” siger hun og oplyser, at hun ikke har set Broen, og vil ikke vil kommentere på DR's kriminalserier - heller ikke på, at SVT vælger at sende Broen kl. 21.00.

'Den som dræber' uegnet på DR1
Dermed ligger diskussionerne af DR’s kriminalserier hovedsagelig på DR's eget bord, nemlig hos seer- og lytter redaktør Jacob Mollerup.

Gav den hårde kritik, som TV 2's ‘Den som dræber’ fik i foråret af Radio- og tv-nævnet, via Medierådet for børn og unge, anledning til, at du og DR-kollegaer så nærmere på volden i DR’s kriminalserier?

”Der er jo et emne, der har været diskuteret i årevis. Men efter min mening har sagen om ”Den som dræber” ikke ændret situationen. Den var og er i en klasse helt for sig selv. Den foregik i et for børn realistisk univers og var i hele sit lyd- og billedsprog og i sin meget eksplicitte og vedholdende udpensling af vold og død langt voldsommere end DR’s krimier. Jeg ville klart protestere, hvis DR sendte en sådan serie kl. 20.00 på DR1,” siger Jacob Mollerup.

Har I haft konkrete diskussioner af serier - fx Broen?

”Jeg deltager ikke i de konkrete vurderinger forud for en ny DR-serie. Men jeg deltager i interne diskussioner om udviklingen – og jeg rapporterer løbende om de klager, DR modtager på området. Min erfaring er, at der de seneste år kun har været ganske få klager over de krimiserier, DR har sendt kl. 20.00 - hvis der vel at mærke omhyggeligt er blevet advaret alle de gange, hvor et afsnit har været uegnet for børn. Det forældrene bliver vrede over er typisk, hvis der uventet kommer noget, der er helt uegnet for børn. De seneste gange jeg har protesteret, har det da også handlet om manglende information om, at en udsendelse var uegnet for børn. Senest var det en Maria Wern-krimi (svensk kriminalserie, red.), som DR havde sendt kl. 20.00 uden at advare.”

Rummer fx. Forbrydelsen og nu Broen også uhyggelige, grumme eller voldsomme scener, som kunne skræmme børn, der ser med kl. 20 og 21.00?

”Der har sikkert været scener i begge serier, som kan have virket skræmmende på børn. Det er jo derfor, det er oplyst, at de er uegnede for børn. Men spørgsmålet er, om de ligefrem har været skadelige – om de har været så barske, at de ikke kan sendes kl. 20.00, uanset om der advares. Det mener jeg ikke – jeg synes ikke, at de første fem afsnit af Broen falder i den kategori. De er nok uegnede for børn – men de er ikke voldsommere end at de kan sendes, hvis altså der advares tydeligt. Men det er selvsagt et område, der kræver løbende overvågning og diskussion.”

Kan almindelige seere skrive til dig og klage over, at DR's krimiserier er for voldsomme for børn – når de ikke kan klage til Radio- og tv-nævnet over DR?

”Ja – de kan klage til mig. Min mail er jmol@dr.dk."

SVT har valgt at sende Broen kl 21.00 på SVT1. Kender du deres overvejelser?

”Nej”.

MediaWatchs kilder videre peger på, at DR's kriminalserier almindeligvis rummer færre voldelige optrin i hvert afsnit, fordi plottene også vedrører personernes privatsfære - mens ‘Den som dræber’ var en rendyrket kriminalserie om seriemord og opklaring.


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også