Plummer-bog skiller vandene

Portrætbogen om Kenneth Plummer er ikke i sig selv en skandale, men sagen har klar offentlig interesse, og den kræver handling fra Plummer, mener iagttagere.
Tine Brødegaard Hansen og Louise Reseke

Den nye portrætbog om Kenneth Plummer, 'Summen af kardemommen', rummer en del saftigheder at dømme efter dækningen i dag i B.T. og Berlingske Tidende, der som de første medier har fået adgang til bogen.

Bogens forfatter Kurt Lassen omtaler blandt andet, at Kenneth Plummer har afspillet den omstridte lydfil i lækagesagen for en jurist i DR, at han har svært ved at bevare koncentrationen på møder i huset, og at han mod at få fredet sit privatliv i bogen har lovet forfatteren fortrolige oplysninger om de to andre kandidater til posten som generaldirektør i sin tid.

Ikke en skandale - endnu
Men hvis oplysningerne er korrekte, er de så nok til at udgøre en skandale?

Mark Ørsten er studieleder for Journalistik på RUC og forsker i skandaler. Han mener ikke, at det, der indtil videre er kommet ud om bogen, vil få konsekvenser for Kenneth Plummer som generaldirektør.

"Den kan bedst sammenlignes med bogen om Løkke (statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), red.), der satte gang i en skandale om en slettet mail. Men det viste sig, at mailen ikke var blevet slettet, men at nogle embedsmænd havde følt et pres for at gøre det. Så for at nogle oplysninger i en bog kan blive en skandale, skal flere kilder bekræfte dem. Hvis flere kilder beklikker Kenneth Plummers troværdighed i forhold til de fortrolige oplysninger, bogen omtaler (vedr. ansøgerne til posten som generaldirektør, red.), vil det svække ham. Men indtil videre er det bare en kontroversiel bog," siger Mark Ørsten.

Rygter om privatliv betragtes som sladder
Der er ifølge omtalen af portrætbogen i B.T. og Berlingske Tidende også en del af den, der omhandler Kenneth Plummers privatliv og rygter om hans affærer med forskellige kvinder. Et citat fra en forhenværende anonym chef lyder ifølge Berlingske Tidende blandt andet: "Plummer har nok i sig selv, fodbold og gadgets. Og kvinder".

Men sidstnævnte interesse, hvordan den end udmønter sig, får næppe betydning for Plummers omdømme, mener Mark Ørsten.

"Den slags betyder intet for mandens status i det offentlige rum. Sexsager er noget, der har stor betydning i Storbritannien, men sådan er det ikke i Danmark. Det bliver betragtet som ren sladder."

To strategier for krisekommunikation
Ifølge ekstern lektor Rasmus Jönsson, der underviser i krisekommunikation på Roskilde Universitet har Kenneth Plummer primært to vigtige målgrupper at henvende sig til nu, hvor de første artikler om indholdet af biografien er sluppet ud.

"Dels har han en målgruppe internt i DR, dels har han den øvrige offentlighed. Især den interne er vigtig, for der har han stået i spidsen for en stor organisation, der har været igennem fyringsrunde for nylig (30. august, red.), og hvor der formentlig er dårlig stemning. Derfor kan det være brandfarligt for ham internt, hvis bogen peger på, at han sjusker eller laver fejl. Så mister han sin pondus," siger Rasmus Jönsson.

Han mener, at Kenneth Plummer har behov for at tænke i krisekommunikation, og at han skal reagere hurtigt.

"Enten skal han grine det væk, eller også skal han påvise det, hvis der er fejl, misforståelser eller urigtige oplysninger i bogen."

Rasmus Jönsson ønsker ikke at udtale sig om, hvilken strategi der er bedst, før han har læst bogen.

Plummers etik er interessant
Om biografien bliver en skandale eller vil fortabe sig i glemslen er altså for tidligt at sige. Men der kan ikke herske tvivl om, at der er en klar offentlig interesse i de oplysninger, der kommer frem om generaldirektøren, mener Lisbeth Knudsen, ansv. chefredaktør for Berlingske Tidende.

B.T. har sat en del plads af til bogen i dagens avis, hvor forside, leder og to opslag af dedikeret til dækningen af den.

"Når Berlingske Tidende bringer historien, er det fordi, Kenneth Plummer som leder af Danmarks største kulturinstitution er interessant, det er interessant, hvad hans holdninger og hans etik er," siger Lisbeth Knudsen.

Hun ser umiddelbart historien om Kenneth Plummers forsøg på en "handel" med forfatteren til bogen - som den sag, der kan være mest kritisk for ham.

"Det er for tidligt at komme med en endelig vurdering, men hvis den konkrete sag er rigtig, er det meget uetisk vil jeg sige," siger koncernchef Lisbeth Knudsen og tilføjer:

"Men det afhænger stadig af det samlede indtryk, bogen giver, så det er lidt for tidligt at sige noget endeligt om," siger Lisbeth Knudsen, der selv har bidraget med citater til bogen.

Plummer afviser
Bogen er delvist baseret på anonyme kilder. Kenneth Plummer har blandt andet talt "til baggrund" i forbindelse med bogen.

De fortrolige oplysninger vedrørende ansøgerne til posten som generaldirektør har journalist og forfatter Kurt Lassen dog fundet det relevant at inddrage med henvisning til, at DR er en væsentlig samfundsinstitution. Kenneth Plummer afviser at have givet fortrolige oplysninger til Kurt Lassen og omtaler hvad han indtil videre har hørt om bogen som "røverhistorier", ifølge Berlingske Tidende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også