Per Mikael vs. Rigsrevisionen: 1-1

Per Mikael Jensen fik med granskningsmandens rapport om TV 2 i sidste uge udlignet mod Rigsrevisionen - men en endelig sejr til nogen er svær at få øje på.
Louise Reseke

Der er én oplevelse, Per Mikael Jensen bliver ved med at referere til, når han taler om det efterspil, hans tid på TV 2 har fået. Det er den oplevelse, han havde i en kassekø i Magasin i København, hvor han hørte et par bag sig udveksle ordene: "Der står ham, der kørte TV 2 i sænk".

Klogere at tie stille
Og det er ikke et eksempel opfundet til lejligheden, forsikrer han, det skete og er blevet et billede på, hvorfor han bliver ved med at være så godt gammeldags sur over den overhaling, han fik i Rigsrevisionens rapport i sommer. Hvorfor han bliver ved med at spy edder ud over Rigsrevisionen offentligt - selvom han tit får at vide, at han gør klogere i at tie stille. Og hvorfor han valgte at kontakte sin advokat tirsdag aften i sidste uge, efter granskningsmandens rapport var offentliggjort og havde renset ham for de beskyldninger, Rigsrevisionen fremsatte.

"Det vil sandsynligvis ikke være særlig klogt at anlægge et civilt søgsmål, for det kræver tid og penge og ressourcer, men det generer mig i den grad, at man kan få lov til at udsende en rapport, som er så sjusket og inkompetent, som den Rigsrevisionen lavede, og som havde så stor gennemslagskraft i medierne, så jeg skal gå for at være den, der har kørt TV 2 i sænk. Havde det været en privat virksomhed eller person og ikke Rigsrevisionen, der havde gjort det samme mod en anden virksomhed eller person - så ville ingen være i tvivl om, at det kaldte på et juridisk efterspil," siger Per Mikael Jensen.

Men Rigsrevisionen har vel bare gjort sit arbejde?

"Jo, og jeg har bestemt heller ikke noget imod at blive undersøgt - men jeg har noget imod, at de mennesker, der gør det, ikke er kompetente," siger Per Mikael Jensen, der peger på andre tilfælde, hvor Rigsrevisionen ikke har levet op til den autoritet og kompetence, de fleste automatisk tillægger statens revision: DR-byggeriet i Ørestad, som Rigsrevisionen efterfølgende erkendte ikke havde været "fuldt tilfredsstillende" - og senest uenigheden mellem Lars Løkke Rasmussen og Rigsrevisionen om den betaling privathospitalerne fik i hans tid som sundhedsminister.

Med granskningsmanden rapport stod det klart, at Per Mikael Jensen og Anders Kronborgs budgetlægning for 2007 var forsvarlig - "for optimistisk og ikke markedskonform" - men forsvarlig. På samme vis konkluderer rapporten, at direktionen reagerede forsvarligt på udviklingen i 2007, da annoncemarkedet styrtdykkede. En klar udligning for Per Mikael Jensen - og Anders Kronborg - selvom kulturministeren i sidste uge bestilte endnu en begrænset granskning. 

Betændt TV 2
En endelig sejr for nogen parter er dog svær at få øje på, og banen er stadig åben for spekulationer og konspirationer om TV 2's reelle situation anno 2007 - og det årregnskab, der fik hele TV 2-sagen til at rulle - nu på andet år. Var regnskabet bevidst neddroslet af den nye direktion og bestyrelse, som bl.a. direktøren for Økonomisk Ugebrev, Morten Langer, mener, for at bane vej for en abonnementsbetaling på hovedkanalen? I hvor høj grad var bankernes nej til at låne TV 2 penge baseret på det regnskab? Eller var pistolføringen på TV 2 bare mere høj, uansvarlig og præget af vennetjenester, end en statslig virksomhed kan tillade sig?

Tilbage står, at TV 2-konstruktionens blandingsægteskab af en statslig virksomhed på et privat marked, er betændt. Og skal der trækkes en lære ud af forløbet, er det den, siger Per Mikael Jensen.

"Det, der er blevet helt tydeligt i det her forløb, er, at det er et problem, hvis staten ejer medievirksomhed. Jeg har sagt før, at vi skal til Cuba eller Kina for at finde lignende tilstande, og det mener jeg stadig," siger Per Mikael Jensen, der i et interview i 2006 gjorde klart, at han næppe ville kunne trives i en statslig virksomhed. Det blev der smilet en del af i branchen, da han efterfølgende blev udnævnt til ny TV 2-direktør, men det viste sig at være mere sandt, end han nok selv havde troet. Tiden på TV 2 – eller måske rettere tiden efter - har da heller ikke overbevist ham om, at han nogensinde skal have staten som arbejdsgiver igen.

"Nej, det tror jeg ikke," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også