Stjerneflot og fortærsket Forbrydelsen II

Forbrydelsen II får Lærkevej til at ligne "en udbrændt Trabant", men seriens morale får drøje hug af flere anmeldere.
Troels Gadegaard Frølich

”Lækker, velbearbejdet fotografering, velkomponerede billeder, ordentlig og troværdig figurtegning i det centrale persongalleri og en sindrigt lagt kabale af en historie,” siger Jyllands-Postens anmelder, Henrik Lyding, efter det første af ti afsnit om den nye Forbrydelse, der henter Sarah Lund til København og seerne hen foran skærmen.

Og derom er anmelderne rørende enige: Forbrydelsen II er vanvittig flot. Ekstra Bladets Henrik Queitsch sammenligner ’Forbrydelsen’ og TV 2’s ’Lærkevej’ med valget mellem ”en udbrændt Trabant (østtysk, forvokset konservesdåse med plæneklippermotor, red.) over for en velsmurt, toptunet Volvo”, mens Sophie Engberg Sonne i Politiken er begejstret over seriens mørke stemning, der produktionsmæssigt er i ”international klasse”.

Hvad for et Folkeparti?
Politikens og Ekstra Bladets anmeldere er da også de mest positive med fem hjerter og stjerner ud af seks mulige. Men selv i Ekstra Bladets begejstring sniger der sig en indvendig ind, som kun vokser sig større hos kollegaerne på B.T., Berlingske Tidende og især hos Jyllands-Postens Henrik Lyding:

Synderen er seriens fjendebillede, ”der er banalt og gabende Politiken-forudsigeligt. Igen i det nyeste skud på DR-drama-stammen, Forbrydelsen II, skal Dansk Folkeparti skildres som et nationalistisk parti på kant med grundloven, suppleret med råddenskab i militæret og højreekstremister, der hader alle fremmede.”

Jacob Wendt Jensen supplerer i B.T. med at efterlyse en dansk film eller tv-serie med en skurk fra venstrefløjen, men giver ligesom Jyllands-Posten fire ud af seks stjerner.

Ridser i lakken til Bro, tak!
Den karaktermæssige bundskraber står Berlingske Tidendes Jakob Steen Olsen for med tre ud af seks stjerner:

”Forbrydelsen II bevæger sig foreløbig kedsommeligt af den politiske korrektheds forudsigelige vej med Nicolas Bros spejderdreng af en nyudnævnt justitsminister, der vogter Grundloven mod det onde støtteparti Folkepartiet, og som vil lave brede politiske forlig hen over midten! Uha, lad os håbe, han snart får ridser i lakken – i hvert fald for dramaturgiens skyld.”

Jacob Steen Olsen efterlyser i det hele taget mere opfindsomhed fra DR’s side: Hvorfor må Sarah Lund ikke opklare mordet på den lokale cykelsmed på Falster (ikke Samsø, det var Lars Bom, red.), og ”kan DR overhovedet lave TV-serier, som ikke handler om politiske rænker og terrortrusler?”, spørger han med senere henvisning til tidligere DR-produktioner som Livvagterne, Kronprinsessen og Ørnen, mens familien Sommer, Nikolaj & Julie og folkene omkring radio-/tv-fabrikken Bella formentlig ser undrende til…

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også