Westergård: Sæt DR's og TV 2's regioner i udbud

Lad andre medier byde ind på driften af TV 2-regionerne eller DR's regioner, opfordrer Per Westergård fra Fyens Stiftstidende.
Tine Brødegaard Hansen

Per Westergård, chefredaktør på Fyens Stiftstidende, er på linie med Per Lyngby fra Nordjyske Medier, der gerne ser, at DR udliciterer de regionale nyheder til de pressede regionale mediehuse. Men hvorfor stoppe dér? Når posen med mediestøtte skal rystes godt og grundigt med de nye scenarier for dens fordeling, der offentliggøres d. 2. oktober, er det på tide at tænke utraditionelt, mener Per Westergård.

"Der, hvor jeg tager munden endnu mere fuld end Per Lyngby, er, at for mig at se kunne TV 2-regionernes nyheder også sagtens udliciteres. En anden model er, at driften af TV 2-regionerne bliver udliciteret," siger Per Westergård.

I så fald ville Fynske Medier ikke være sene til at slå til.

"Vi ville helt sikkert byde ind, hvis man udliciterede TV 2 Fyn med krav om at leve op til de public servicerammer, der gælder i dag. Den opgave kunne vi sagtens løfte."

TV 2-regioner skal gå til bedste bud
I Per Westergårds scenarie skulle de enkelte TV 2-regioner bevares og udbydes enkeltvist, hvorefter de respektive regionale mediehuse alene eller i samarbejder kunne tilbyde at drive dem. Licenspengene, der løber op i lidt over 400 millioner kroner årligt til TV 2-regionerne, skulle bevares, og såvel deres dækning som de regionale mediers dækning ville blive forbedret af samarbejdet om nyheder på print, online og web-tv.

"Fyens Stiftstidende er den største nyhedsmotor på Fyn med cirka 150 redaktionelle medarbejdere, derudover har Fyens Amtsavis cirka 40 redaktionelle medarbejdere. TV 2 Fyns historier bygger ofte på noget af det, vi har lavet, derfor giver det mening med et tættere samarbejde."

Men det skal være et samarbejde mellem de private, omend distributions- og momsstøttede, regionale mediehuse og de helt eller delvist statsstøttede radio- og tv-stationer mener Per Westergård og uddyber:

"Det er en ubehagelig tanke at lægge DR og TV 2-regionerne sammen. Public service-udbyderne er en torn i øjet på vores forsøg på at skabe en webforretning. For så længe der er gratis public service-nyheder på nettet, kan vi ikke tage penge for vores journalistik ved eksempelvis at eksperimentere med abonnement eller mikrobetaling," siger Per Westergård, mere eller mindre som et ekko af Per Lyngbys bandbulle mod samme public service-medier i går.

Hvad er din reaktion på, at DR's generaldirektør Kenneth Plummer ikke mener, at private mediehuse som jer kan levere den uafhængige nyhedsjournalistik, som et licens-støttet medie som DR kan?

"Ingen i sit rette sind kan tro, at en stor medievirksomhed i dag er i lommen på annoncørerne. Vi er helt uafhængige på Fyens Stiftstidende og er tilmed ejet af den Fynske Bladfond, hvis formål er at sikre at Fynske Stiftstidende til enhver tid har de bedste muligheder for at levere journalistik til fynboerne. Der er intet til hinder for, at vi driver nyhederne for DR, eller TV 2 Fyn, for vi lever naturligvis op til de professionelle journalistiske standarder som fairness, etik, tilstræbt objektivitet og hvad det ellers måtte være. Det andet er jo at sige, at vi ikke er professionelle."

Venstre og DR glemmer dagbladene
I forvejen er DR ikke i kridthuset hos Per Westergård, efter at DR's bestyrelsesformand Michael Christiansen luftede tanken om, at TV 2-regionerne med fordel kunne lægges ind under DR, som et modspil til Venstre-forslaget om at fjerne DR's regionale dækning.

"Michael Christiansen vil gerne, at TV 2's regioner smelter sammen med DR. Det forarger mig, at DR's bestyrelsesformand og Venstre begge taler for, at de vil styrke public service-medierne, og at man slet ikke tænker de regionale mediehuse ind i den diskussion. Det danner jo en endnu større offentlig front over for kommercielle spillere som Fynske Medier."

Tror du, at politikerne vil finde idéen realistisk?

"Det kunne fungere, hvis de regionale mediehuse blev underleverandører til DR og TV 2-regionerne. Det kunne også fungere med en mere ambitiøs model, hvor mediehusene ligefrem overtager nyhedsproduktionen. Om det er politisk spiseligt er noget helt andet."

På en konference 14. september skal blandt DR's regionale og nationale nyhedsdækning diskuteres. Dens høje kvalitet kræver ekstra fokus i det kommende medieforlig fra 2011 til 2014 på grund af at dagbladene er pressede, siger Kenneth Plummer til journalisten.dk.

Læs også chefredaktør Ole Nørskovs kommentar til udspillet her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også