Region: S hindrer mediedebat

Før politikerne skyder ideen om et samarbejde mellem DR's og TV 2's regioner ned, bør de tage dialogen om det, siger TV 2-regionernes formand, der ser muligheder i forslaget.
Tine Brødegaard Hansen

Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen går på automatpilot, når han kritiserer forslaget om regionalt samarbejde mellem DR's P4-regioner og TV 2-regionerne, mener Foreningen af TV 2-regionerns formand og direktør for TV 2 Fyn, Ove Mulvad, der gerne ser, at forslaget debatteres. Han udtaler sig dog ikke på vegne af alle TV 2-regionerne.

"Jeg er ikke overrasket over, at S skyder forslaget ned, men jeg er lidt overrasket over den heftighed, det foregår med. Der er nogle elementer i de tanker (i Ellen Trane Nørbys (V) regionalmedieforslag, red.), man kunne gå mere i dialog om."

"Socialdemokraterne er bekymret for at svække DR, og de vil hellere beskytte DR, end de vil åbne op for at diskutere et nyt mediebillede," siger Ove Mulvad.

Selvom De Konservative også er skeptiske, vurderer han, at deres udmelding er mere forsigtig.

Gode takter
Selv ser Ove Mulvad spændende perspektiver i forslaget.

"Jeg ser det mere som et oplæg til en fælles organisation fremfor et fælles mediehus, der mere lyder som en topstyret mastodont. En organisation, der favner regionalt tv og radio, kan skabe synergieffekter."

Er du ikke bekymret for, at det kan blive et svært samarbejde mellem Jer og DR-regionerne?

"Det vil være svært at lave en sammenlægning mellem to organisationer, der har forskellige traditioner og virksomhedskulturer, men der er også mange lighedspunkter mellem os. Selvom regionalradioerne er afdelinger af DR, ligger de fysisk afsondret rundt omkring i landet. De har sikkert mange produktionsbetingelser, der minder om vores."

TV 2 vil beholde regioner
På TV 2 er adm. direktør Merete Eldrup også umiddelbart positiv over for forslaget om et regionalt medieselskab.

"Vi har en god relation til regionerne og er glade for at have dem i vores sendeflade. Derudover er vi bestemt ikke interesseret i, at de kommer ind under DR, det ville være ærgerligt at miste dem," siger Merete Eldrup.

Forslaget vil ifølge kritikerne skabe mere centralisering og overlade det til de pressede lokale- og regionale dagblade at sikre mediedækningens pluralisme. Men den opgave afskrækker ikke adm. direktør og chefredaktør på JydskeVestkysten, Mikael Kamber.

"Man kan sagtens forestille sig, at licensbetalerne får mest for pengene ved, at TV 2-regionerne og DR's regionaler koncentrerer deres ressourcer om at lave programmer i stedet for at betale to huslejer. Vores forbehold gælder kun dér, hvor licensfinansierede aktiviteter konkurrerer head-on med private spillere, for eksempel hvis et fælles regionalt medieselskab begynder at udgive dagblade eller at lave lokale nyhedstjenester på nettet."

Undgå topstyring af regionale medier
Ove Mulvad ser de største forskelle mellem DR-regionerne og TV 2-regionerne, når det gælder autonomien.

"Regionalradioerne er afdelinger i en meget stærk og topstyret organisation (DR, red.), og vi er modsat meget selvstændige, men jeg tror sagtens et samarbeje kan fungere alligevel. Vi ønsker at den selvstændighed og frihed, vi har, skal beskyttes. Bliver den ikke det, risikerer vi, at der sker det samme for TV 2-regionerne som i DR, hvor der er en central og en decentral organisation. Særligt i økonomiske krisetider skaber det et modsætningsforhold, der går ud over den lille."

Her er Ove Mulvad på linie med Ellen Trane Nørby, der argumenter for, at TV 2-regionerne ikke skal lægges ind under DR, ved en privatisering af TV 2, fordi deres økonomi så risikerer at blive ramt, når DR skal dække omkostninger til Koncerthuset med mere.

Derudover har Ellen Trane Nørby gjort det klart, at et nyt fælles regionalt medieselskab vil være præget af samme, stramme kommercielle begrænsninger, som TV 2-regionerne er i dag.

"Vi kunne da ønske os at få lov at udvikle mere på nettet og at tænke i kommercielle baner, men det må vi ikke, og det er ikke en voldsom begrænsning for os," siger Ove Mulvad.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også