Tv-seerne er på vej tilbage

Seertal: De magre resultater siden EM-slutrunden i 2004 har kostet landsholdet hundredetusinder af tv-seere.
MediaWatch

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Fodboldlandsholdet er på vej tilbage som nationens samlere.

Fem år uden slutrundedeltagelse har taget hårdt på interessen. I hvert fald, hvis man måler på de seertal, der ofte er rettesnoren for landsholdets interesse hos befolkningen.

En gennemgang af seertallene til landsholdets kampe siden EM-slutrunden i Portugal i 2004 viser imidlertid også, at danskerne så småt er ved at tage Morten Olsens udvalgte til sig igen.

Den sidste VM-kvalifikationskamp - på hjemmebane mod Albanien for to måneder siden - var den første med over en million tv-seere i næsten to år.

»Troen på landsholdet betyder meget for, hvor mange, der gider sætte sig ned og se dem spille. Danskerne kan naturligvis bedst lide et hold, hvis det vinder og har succes. Alle husker kvindelandsholdet i håndbold, der var voldsomt populært, da det vandt, men som nu ikke kan trække den samme interesse,« siger Frederik Lauesen, der er sportschef på TV 2, som har købt rettighederne til landsholdets hjemmekampe.

Det sportslige vendepunkt med to scoringer i de døende minutter mod Portugal i september 2008 markerede samtidig vendepunktet for tvinteressen. Måneden efter spillede Danmark på hjemmebane mod Malta. Den kamp tiltrak en kvart million flere seere på TV 2, end den seneste kvalifikationskamp i Parken mod Island 11 måneder forinden.

Ikke godt nok
Men generelt har det været nogle hårde år for dansk landsholdsfodbold og rettighedshaveren TV 2. Af de 14 seneste hjemmekampe er blot tre blevet set af over en million tv-seere. Ellers har tallene ligget mellem 700.000 og eksempelvis skuffende 970.000 til EM-kvalifikationskampen mod stormagten Spanien i oktober 2007.

»Det er ikke godt nok. Og slet ikke, når man sætter seertallene i relation til rettighedernes pris,« fastslår Frederik Lauesen.

Samme nedtur noterede man sig Viasat, der på 3+ sender landsholdets udekampe.

»Der bekræfter bare, at danskerne kun vil se dem, der vinder. Vi fik beviset ved OL i Nagano, da seertallene midt om natten til kvindecurling var vanvittige, fordi Danmark vandt,« husker Frederik Lauesen.

Meget tyder på, at deltagelse i en slutrunde er det eneste, der igen kan trække store mængder danskere til tv-skærmen. Danmark kom ikke med til VM i 2006 eller EM i 2008. Det har kostet voldsomt på interessen.

Kvalifikationsturneringen til VM i 2006 lå i forlængelse af den danske deltagelse ved EM i 2004. Danmark spillede fem af de seks hjemmekampe for et pænt stykke over en million seere. Til sammenligning kunne landsholdet kun akkurat snige sig over millionen i to af de seks kvalifikationskampe til EM i 2008.

Et godt resultat mod Sverige på lørdag kan bringe Danmark meget tæt på VM i Sydafrika. I givet fald vil tv-interessen formentlig eksplodere.

 

Flere ser håndbold
Tv-interessen for almindelige landskampe og kvalifikationskampe tåler ingen sammenligning med dem fra slutrunder. Lidt under halvdelen af befolkningen sad og så Danmarks seneste slutrundekamp, EM-kvartfinalen mod Tjekkiet i juni 2004.

Nok er der grund til glæde over udviklingen i dansk fodbold. Men de 1,1 millioner tv-seere til den seneste kamp mod Albanien ville aldrig kunne tilfredsstille det danske herrelandshold i håndbold.

De har et betydeligt bedre tag i befolkningen. Ulrik Wilbeks drenge har haft et pænt stykke over en million tvseere til 17 af holdets seneste 18 slutrundekampe.

»Håndbold rammer bredt. Men når fodboldlandsholdet kommer langt, kan håndbolden ikke følge med,« siger Frederik Lauesen.

Hans påstand bevises af seertallet på 2,3 mio. danskere, da landsholdet spillede EM-kvartfinale i 2004. Fire år senere nåede herrelandsholdet i håndbold lige over de to millioner, og det var vel at mærke EM-finalen.

Svær sammenligning
TV 2's sportschef mener desuden, at en sammenligning mellem håndbold- og fodboldtal ikke er rimelige.

»Det betyder meget positivt for interessen for håndboldlandsholdet, at de stort set spiller hver aften under en slutrunde. Det er med til at holde interessen i kog. Vi ser det også til Tour de France. Seerne sidder ikke kun foran skærmen på de store bjergetaper. Et cykelløb og en håndboldslutrunde er som at læse en bog. Man springer ikke de mindre gode kapitler over. Sådanne betingelser har fodboldlandsholdet ikke, da der jo er langt mellem deres kampe,« pointerer Frederik Lauesen.

På lørdag er det atter Viasat, der på sin nye kanal TV3 Puls viser Sverige-Danmark. Hjemme i Odense sidder man og håber det bedste for Danmark og stationen.

»Vi havde flotte seertal til EM sidste år, selv om Danmark ikke var med. Fodbold er den eneste idrætsgren, der er så stærk, at en slutrunde har gode seertal uden dansk deltagelse. En håndboldslutrunde uden Danmark ville eksempelvis være totalt ligegyldig for TV 2.

Det var tirsdag ikke muligt at træffe DBU-formand Allan Hansen eller generalsekretær Jim Stjerne Hansen for en kommentar, og informationschef Lars Berendt havde ikke tid.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også