Statsrevisorer vil have svar om DR-skandale

Rigsrevisionen skal levere skriftlig redegørelse for sin rolle i milliardoverskridelser i DR Byen.
JP,John Hansen
Rigsrevisionen skal levere skriftlig redegørelse for sin rolle i milliardoverskridelser i DR Byen.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sagen om en ekstraregning på to mia. kr. for byggeriet af DR Byen er ikke slut endnu: Folketingets statsrevisorer vil i en redegørelse fra rigsrevisor Henrik Otbo have svar på otte skarpe spørgsmål om Rigsrevisionens rolle i den elendige styring af milliardprojektet.

Det besluttede Statsrevisorerne på et møde i går, efter at Henrik Otbo havde givet en kort mundtlig redegørelse.

Den endelige redegørelse skal være skriftlig og leveres, så Statsrevisorerne på et møde den 10. oktober kan tage stilling til, om Henrik Otbos svar er gode nok, eller om sagen skal undersøges yderligere, evt. af uvildige, siger statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

»Vi har ikke et ønske om ikke at have tillid til Rigsrevisionen. Men vi finder det fornødent, på baggrund af det, der har været fremme, at få en redegørelse. Og vi har stillet otte spørgsmål, som vi i hvert fald skal have tilfredsstillende svar på,« siger Peder Larsen.

Henrik Otbo skal bl.a. svare på, om Rigsrevisionen »efter egen vurdering« har »et medansvar for den utilstrækkelige styring af DR's byggeprojekt?«

Styring svigtede

DR-skandalen blev kulegravet i en revisorundersøgelse bestilt af Folketinget. Undersøgelsen leverede en sønderlemmende kritik af DR's ledelse for at have svigtet styringen af milliardprojektet i Ørestad. Rapporten blev offentliggjort i juni og førte til fyring af tre medlemmer af DR's bestyrelse. Et fjerde medlem valgte selv at trække sig som konsekvens af den hårde kritik.

Men de uafhængige revisorer havde udtrykkelig besked om ikke at undersøge Rigsrevisionens rolle i fadæsen, selv om Rigsrevisionen er revisor for DR.

Undersøgelsen afdækkede alligevel store forskelle på, hvad Rigsrevisionen fortalte i revisionsprotokollater og notater undervejs i byggeriet, og så den virkelighed, som ifølge de uafhængige revisorer førte til den økonomiske afsporing af projektet. Det beder Statsrevisorerne om en forklaring på.

Hvis Henrik Otbo leverer tilfredsstillende svar på spørgsmålene, bliver sagen lukket, siger statsrevisorernes formand, Peder Larsen.

Dermed kommer Rigsrevisionen til at undersøge sig selv?

»Hvis vi får kvalificerede svar på vores otte spørgsmål, er der ingen grund til at foranstalte en ekstern, uvildig undersøgelse,« siger Peder Larsen.

FAKTA: Sagen kort

Byggeriet af DR Byen i Ørestaden, besluttet i 1999 og efter planen færdigt i 2009, kommer til at koste tæt på fem milliarder kr. - to milliarder kr. mere end forventet.

Den mangelfulde styring af byggeriet har foreløbig kostet otte medlemmer af DR's ledelse deres poster - senest fyrede kulturminister Brian Mikkelsen i juni i år, med opbakning fra alle Folketingets partier, tre medlemmer af DR's bestyrelse, efter at en uvildig revisorundersøgelse havde kritiseret bestyrelsens indsats.

De uafhængige revisorer undersøgte ikke Rigsrevisionens rolle i skandalen som den ene af DR's to revisorer gennem hele byggeforløbet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også