Social ansvarlighed i branchen vil øge kvaliteten

TV Festival: Dårlige og usikre arbejdsvilkår får mange tv-journalister til at flygte fra produktionsbranchen.
Laura Bøge Mortensen

TV Festival: Dårlige og usikre arbejdsvilkår får mange tv-journalister til at flygte fra produktionsbranchen. Men sådan behøver det ikke fortsætte, lød budskabet fra både fagforbund og broadcaster på Tv-festivalen.

Bedre vilkår i tv-branchen kan forbedre programmerne. Samtidig kan producenterne brande sig som social ansvarlige og få lettere ved at tiltrække de gode medarbejdere, lyder analysen fra Dansk Journalistforbund.

Dårlige muligheder for barsel, kortvarige kontrakter og manglende lederuddannelse. Det var nogle af de årsager, der fik journalisterne Eva Hesse og Poul Kjar til at stoppe deres evige søgen efter kontrakter og i stedet gå efter fastansættelser andre steder i branchen. De gjorde det ikke på grund af dårlige kvalifikationer. Tværtimod var de begge på vej til at blive A-kæde journalister.

Poul Kjar og Eva Hesse har begge forladt tv-branchen til fordel for mere trygge stillinger i henholdsvis Udenrigsministeriet og Amnesty International.
Foto: Laura Bøge Mortensen.

Eksemplerne er ikke enestående. Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Lone Amtrup fortæller, at forbundet ofte oplever dygtige medlemmer, som klager over de dårlige vilkår i tv-branchen og i stedet skifter til for eksempel kommunikationsbranchen.

Derfor deltog hun, Eva Hesse, Poul Kjar og flere andre repræsentanter i paneldebatten "Cowboyland" torsdag eftermiddag på tv-festivalen på IT Universitetet i København.


Kamp om de dygtige

Ulla Østbjerg souchef i TV 2's programafdeling er som repræsentant for broadcasterne enig i, at de kompetente tv-journalisters flugt ikke gavner branchen.

"Vi har ikke råd til fejl i programmerne, og derfor vil vi naturligvis have, at de er produceret af de bedste folk," siger Ulla Østbjerg og gør opmærksom på, at nye kanaler som Kanal 4 og 5 øger konkurrencen om at få fat i de bedste programmer, som de bedste journalister og tilrettelæggere står bag.


Tilbyd flere fordele

I Dansk Journalistforbund har Lone Amtrup flere forslag til, hvordan vilkårene for journalisterne kan blive bedre. Hun opfordrer producenter til at brande sig som social ansvarlige og tilbyde medarbejderne bedre forhold.

"På den måde bliver det også en attraktiv arbejdsplads for de dygtige journalister," forklarer hun.

Ulla Østbjerg, souschef i TV 2 Programafdelingen, ønsker sig bedre arbejdsvilkår for journalisterne i tv-produktionsbranchen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også