S: Kulturministerens ansvar skal undersøges

Når TV 2 kan gå fra at være fremragende til at være i dyb krise, skal det undersøges om kulturministeren har sovet i timen.
Tine Brødegaard Hansen

Når TV 2 kan gå fra at være fremragende til at være i dyb krise, skal det undersøges om kulturministeren har sovet i timen.

Det mener Socialdemokraternes medieordfører, der ikke af den grund køber medieforskernes  påpegning af et generelt politisk ansvar for TV 2's situation.

"Lige nu står TV 2 med et stort likviditetsproblem, det ser jeg ikke umiddelbart som et politisk problem. Det skyldes den tidligere direktion og bestyrelse. Men man kan spørge, om der ligger et politisk ansvar hos kulturministeren, hvis han ikke har fulgt med i udviklingen på en af de største institutioner på sit område," siger Mogens Jensen.

Døm ikke bestyrelse på forhånd
Han undrer sig over, at der ikke har været nogen overvågningsmekanismer i Kulturministeriet, som har tændt nogle advarselslamper.

Selvom oppositionen ikke i første omgang har påkaldt sig en undersøgelse af det politiske ansvar, ligger det lige for, mener Mogens Jensen. Den holdning møder man også hos Det Radikale Venstres Simon Emil Ammitzbøll, men først når undersøgelsen af bestyrelsen er afsluttet. Som udgangspunkt mener han at et evt. ansvar kun kan placeres hos bestyrelsen, der er statens repræsentanter.

"Staten udpeger en bestyrelse, der skal holde øje med, at licensmidlerne ikke bliver misbrugt. Jeg er ikke statens repræsentant, så hvis ansvaret falder tilbage på nogen, falder det alene tilbage på Brian Mikkelsen," siger den radikale medieordfører.

Men i første omgang gælder det om at få afklaret, hvorvidt bestyrelsen overhovedet kan holdes ansvarlig for TV 2's økonomiske problemer.

"Man skal ikke dømme på forhånd, det er i ledet efter en undersøgelse af bestyrelsen, at man skal diskutere det politiske ansvar."

TV 2 har ikke fejl i konstruktionen
Det politiske ansvar gælder ifølge medieforskerne Frands Mortensen og Stig Hjarvad også ansvaret for den programpolitiske udvikling på TV 2, der med Hjarvads ord har været "ude af kurs de sidste fire til fem år.", men her hører Mogens Jensens enighed op.

"Det har lykkes udmærket for TV 2 at levere en hovedkanal, som har levet op til public service-kravene, samtidig med at man er overgået til at være en fuldt kommercielt finansieret kanal. Hvis TV 2 bliver solgt, skal ejerne fortsat leve op til det, det er i sig selv ikke det problematiske," siger Mogens Jensen.

Han peger på de forretningsmæssige aspekter af TV 2's situation vedrørende den negative konjunkturudvikling, det kommende monopoltab på landsdækkende reklamer og flere konkurrenter. Men de udfordringer har ikke påvirket public service-kravene.

"Det er ikke en konstruktionsfejl, at den model er fundet for TV 2, det er udmærket hvis man uden at betale licens til TV 2 kan sikre public service-indhold som har den kvalitet det har haft hidtil. Public service-kravene er de samme som i tidligere forlig, men man kan altid diskutere om programudbudet bliver for poppet eller kommercielt. Men hvis udgangspunktet er, at vi har en kommmercielt finansieret station vil den være mere kommerciel end DR, ellers skal man indføre licens igen."

Netop spørgsmålet om den manglende licens er et kernepunkt for såvel medieforskerne, som for Simon Emil Ammitzbøll:

"Havde V og K ikke presset på for et salg og for at fjerne licensen, havde TV 2 haft et stabilt underlag for sin økonomi i dag. Nu er TV 2 mere sårbar over for udsving i økonomien."

Men når det gælder Lasse Jensens kronik i Information, der retter en skarp kritik mod politikerne og placerer det endelige ansvar hos ejeren, er Simon Emil Ammitzbøll noget overrasket.

"Jeg regner Lasse Jensen for at være en stor kapacitet på medieområdet, men jeg er overrasket over nogle af hans konklusioner. Ansvaret for at udpege direktionen og at varetage økonomien for TV 2 ligger i bestyrelsen, det er der ikke et politisk ansvar for."

Lasse Jensen stiller sig også kritisk over for kravene om public service til en kommercielt drevet tv-station:

"Det kræver en helt speciel form for management-kunnen at lede en virksomhed, der på den ene side skal drive en kostbar og tabsgivende aktivitet som f.eks. nyhedsformidling og brede public service-programmer - og på den anden side skal tjene penge - mange penge - for dels at overleve, dels at tilfredsstille ejerens kliniske skizofreni."

Men det er en helt anden diskussion, siger Simon Emil Ammitzbøll.

"Diskussionen om konstruktionen af TV 2 kan man være enig eller uenig i, det er et politisk spørgsmål. Nu diskuterer man om bestyrelsen har arbejdet for de honorarer de har modtaget, det er noget helt andet og mere alvorligt, der ikke har at gøre med TV 2's konstruktion, det er at sammenligne æbler og pærer."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også