Gatekeeper lover mere digitalt regional-tv

MTG's gatekeeper-ansøger afslører trumfkort, bl.a. en fast aftale om TV 2-kanalerne, gratis modtagerbokse, mere regionalt tv og HD TV.
Per Fanefjord Laursen

Kommentatorerne troede slet ikke på, at der kom en ansøgning med MTG-afsender, men det skete den 4. februar. Selskaber med engagement i danske tv-kanaler var nemlig ikke direkte inviteret til at søge.

Danmarks TV, der er en af tre ansøgere, tegnes indtil videre af Anders Nilsson, der udleverer et nyt midlertidigt visitkort. Han også er Co-COO for MTG. D.v.s. han deler den operationelle ledelse af MTG med en anden.

Anders Nilsson hæfter sig særligt ved Konkurrencestyrelsens afgørelse og accept af konstruktionen for TV 2 Sport, der er vurderet som konkurrenceuafhængig. Den har man fulgt til punkt og prikke.

"Vi mener, vi er helt uafhængige, når vi lever op til Konkurrencestyrelsens beslutning fra TV 2 Sport. Vi er endda mere uafhængige, end Telenors DDTV kan påvise," siger han med henvisning til Telenors ejerskab af infrastruktur i Danmark - Canal Digital, Sonofon og Cybercity.

Desuden pointeres det, at Anders Nilsson og en bestyrelse bestående af tre velkendte MTG folk - ikke danskere - skiftes helt ud, hvis Danmarks TV vinder opgaven; vel vidende at selskabet næppe kan overbevise Nævnet om, at mangeårige MTG-chefer som Anders Nilsson, Manfred Aronsson og Hein Espen Hattestad kan agere uafhængigt af MTG i Stockholm og København. MTGs succes er blandt andet baseret på samarbejde og best practise på tværs af markederne.

Konkurrenten DDTV vil investere 700 millioner kr. i at sikre billige modtagebokse til interesserede seere, mens Danmarks TV vil forære bokse gratis til seerne. Og man vil oprette et call-center for forvirrede seere umiddelbart, efter at man har vundet gatekeeper-rollen. Investeringerne oplyser man ikke om.

MTG holdet er godt bekendte med forløbet for DTT i Sverige og noterer sig, at Boxer først fik overskud i 2004, efter 8 års drift, da man fik de absolut mest populære kanaler med i pakken. Først da var der basis for sunde tal, og et afkast af investeret kapital på 31,2 procent i 2006.

Når det gælder programtilbuddet, er målet - i lighed med andre ansøgere - at tilbyde mere fleksibilitet i pakkerne, flere valg, til billigere priser, end ellers fås på markedet i dag.

Man ønsker især et opgør med YouSees store pakke til 2-300,- kroner pr. måned for godt 30 kanaler. Danmarks TV lover ikke næsten a la carte valg, som DDTV. Den tror man simpelthen ikke på.

"Priserne for tilvalg af enkelt kanaler, som DDTV lover, vil være tårnhøje, ellers hænger deres forretningsplan ikke sammen. Det går vi ud fra, at Radio- og tv-nævnet kan gennemskue," siger han.

Danmarks TV har en skriftlig aftale på plads om distribution af TV 2-kanalerne og dialog med SBS. Man kan selvsagt stille med MTG kanalerne og mener derfor at man står med det bedste bud - også set med forretningsøjne.

Danmarks TV vil tilbyde en gratis regional tv-kanal til seerne, som kan produceres af det selskab, der måtte ønske at påtage sig opgaven. Der er tale om en regionalkanal uafhængig af den, som politikerne har besluttet skal være i sendenettet.

Den planlagte nye regionalkanal bliver udbudt til et antal lokale udbydere - op til seks forskellige og fordelt på mindst seks regioner. Det er tanken, at der f.eks. kan sendes græsrods-tv, som ellers ikke bliver vist på kommercielt tv, fremhæves det, tilsyneladnde af hensyn til Radio- og tv-nævnet.

Danmarks TV lover HD TV kanaler, ikke kun enkeltprogrammer, men man vil ikke oplyse, hvad det betyder for antal af kanaler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også