MediaWatch

Russisk filminstruktør siger nej til Putins krig

Den eneste russiske instruktør ved filmfestivalen i Cannes kritiserer Ruslands invasion af Ukraine.

Foto: STEFANO RELLANDINI/AFP/Ritzau Scanpix

Den russiske instruktør Kirill Serebrennikov har sat krigen i Ukraine på dagsordenen ved den igangværende filmfestival i Cannes.

”Nej til krig,” sagde instruktøren ifølge nyhedsbureauet Reuters, mens han modtog et stående bifald for filmen ”Tchaikovsky’s Wife”.

Serebrennikov lagde vægt på, at kulturlivet spiller en rolle i forsøget på at stoppe konflikten. For al kunst er ”på en måde politisk”, sagde han.

”Vi bliver nødt til at fortælle os selv, at den stopper en dag, og at vi vil være i stand til at leve i fred,” sagde Kirill Serebrennikov ifølge nyhedsbureauet AFP.

Hans film handler om den russiske komponist Piotr Tchaikovskys destruktive forhold til den unge kvinde Antonina Miliukova. Forholdet går i stykker, da det står klar, at komponisten, der er til mænd, ingen interesse har i Miliukova.

Filmen er blandt de 21, der er med i opløbet om Guldpalmen, også kaldet Palme d’Or. Filmfestivalen, som er verdens største, blev skudt i gang tirsdag. Serebrennikovs film er den eneste på festivalen, der er instrueret af en russer.

Under festivalen bliver der vist film fra hele verden og uddelt en række priser. Festivalen slutter 28. maj med uddelingen af Guldpalmen. Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, er inviteret til at tale på festivalen. Det bakkede den russiske instruktør også op om.

”Det er et meget specielt budskab fra festivalen,” sagde instruktøren, der lagde vægt på, at arrangørerne dermed forholder sig til virkeligheden uden for den franske by.

Rusland invaderede nabolandet Ukraine den 24. februar, efter at præsident Vladimir Putin havde beordret begyndelsen på en ”særlig militær operation”.

Mere fra MediaWatch

DR og Roskilde Festival dropper tv-samarbejde

Danmarks Radio har droppet alle livekoncertoptagelser og tv-produktioner fra årets musikfestivaler heriblandt Roskilde Festival. Seertilslutningen står ikke mål med ressourceforbruget, lyder det. I stedet spreder DR sine medarbejdere over flere festivaler henover sommeren.

EU-pulje for nyhedsmedier åbner

Europa-Kommissionens organisation Creative Europe har lanceret en pulje for journalistiske partnerskaber på tværs af landegrænser, som skal understøtte bæredygtige forretningsmodeller for nyhedsmedier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs