MediaWatch

Regionale filmfonde vil fremme sidemandsoplæring med ny ordning

Støtteordning skal bl.a. sikre nye medarbejdere til en branche, der oplever massiv mangel på arbejdskraft.

Foto: Gyrithe Lemche/Producentforeningen

De to regionale filmfonde FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje vil fremover give støtte til ansættelser af trainees på filmproduktioner. Støtteordningen skal fremme såkaldt sidemandsoplæring i branchen. Det fremgår af en pressemeddelelse.

”Med den nye ordning for støtte til sidemandsoplæring sætter vi et ekstra skib i søen for at rekruttere ny arbejdskraft. Det bliver et rigtig godt værktøj for at øge den vækst af nye fynske filmmedarbejdere, som vi har set siden 2019. Og flere fynske filmmedarbejdere vil automatisk komme den nationale branche til gode når der optages film og tv-serier på Fyn,” siger Klaus Hansen, direktør for FilmFyn, i den fælles pressemeddelelse.

Målet med den nye støtteordning er at imødekomme mangel på arbejdskraft i branchen og supplere initiativer til nye filmuddannelser på både Fyn og i Jylland.

Udsigt til massiv mangel på arbejdskraft

I oktober kunne MediaWatch på baggrund af en arbejdskraftanalyse skrive, at specielt efterspørgslen på indhold til streamingtjenesterne har støvsuget andelen af kvalificerede film- og tv-folk i en grad, så det bliver barriere for vækst i branchen.

Inden for segmentet ”film, tv og reklame” vil det ifølge analysen være nødvendigt at opgradere med 1900 årsværk, hvis industrien skal kunne følge med den globale udvikling. Det svarer til en vækst på næsten en fjerdedel af det nuværende antal beskæftigede, som tæller 6947 årsværk i Danmark.

”Det er svært at forudse, og der kan ske meget frem til 2025. Men der er en klar forventning om, at travlheden fortsætter, og så kommer vi til at mangle rigtig meget kvalificeret arbejdskraft. Det er en gigantisk udfordring, også fordi vi konkurrerer med stort set alle andre brancher, der mangler arbejdskraft. Det er en gigantisk udfordring, også fordi vi konkurrerer med stort set alle andre brancher, der mangler arbejdskraft,” sagde Jørgen Ramskov, direktør for Producentforeningen, som er brancheforening for danske film- og tv-producenter, til MediaWatch.

Elever skal aflønnes efter overenskomst

FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje oplyser, at en af forudsætninger for støtte er, at eleverne bliver aflønnet efter branchens overenskomster.

”Trainees på filmproduktioner er i sig selv ikke noget nyt. Men nu sættes det i en ramme på overenskomstmæssige vilkår samtidig med, at læringselementet i praktikforløbet sættes i fokus. I det jyske område, som dækkes af Den Vestdanske Filmpulje, er der stor efterspørgsel fra især unge, der ønsker en karriere inden for film- og serieproduktion. Med den nye ordning forventer vi at kunne tiltrække mange nye medarbejdere til branchen,” bliver Steen Risom, chef Den Vestdanske Filmpulje, citeret for at sige i pressemeddelelsen.


Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs