Medier og forskere er udfordret af krigens løgne og rygter

Ifølge udlandsredaktør skal der videreformidles information med forbehold for, at krigens parter ofte lyver.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
AF RITZAU

Meldingerne fra krigen i Ukraine er både mange og ofte forvirrende. Den græske digter Aischylos konstaterede for 2500 år siden, at sandheden er det første offer i krig. Det gælder stadig.

Ifølge Niels Kvale, udlandsredaktør i DR, skal man tage sine forbehold i videreformidling af oplysninger fra en krigszone.

"Der må sammenstykkes et billede ud fra den information, vi får. Men med alle de forbehold, der er, for at vi ved, at krigens parter altid fordrejer, forvansker og ofte lyver om tingenes tilstand," siger han.

Onsdag blev et teater i den ukrainske havneby Mariupol, hvor mere end 1000 civile i dagevis havde taget ophold i kælderen, ramt af luftangreb.

Kort efter florerede oplysninger om, at der var 100 omkomne. Efterfølgende blev der rapporteret om, at ingen var omkommet, men at én var alvorligt såret.

De kontrastfylde oplysninger er ikke enestående. Og ifølge Niels Kvale er det derfor vigtigt, at medier husker at være meget klare i deres kildeangivelser og husker at tage forbehold, når de manøvrerer i de mange oplysninger.

"Og lige så meget som vi fortæller om det, vi ved, så fortæller vi også om det, vi ikke ved," siger han om DR's mediedækning af krigen i Ukraine.

Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er enig i problematikken. Hun understreger, at det er rigtig svært at vide, hvilke oplysninger der er korrekte, når de kommer fra en krigszone.

"Og det kan godt undre os, for det er jo til trods for, at vi har adgang til så meget information. Og at nettet virker. Men alligevel er det svært. Man må gøre det bedste, man kan," siger hun.

"jeg tror, at vi må erkende, at det er en kondition ved krig, at der vil være en høj grad af usikkerhed. For eksempel af tabstal. Og det er sådan set ligegyldigt, om det er af militære eller civile," siger hun.

Ifølge Niels Kvale har DR trods de oplagte risici og farer prioriteret at have seks medarbejdere i Ukraine.

"Det er jo lige præcis fordi, det er så vigtigt at have folk, der kan prøve at se, hvad det egentlig er, der foregår," siger han og fortsætter:

"Vi vil så gerne efterprøve at bringe den rigtige information hjem til den danske offentlighed."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også