MediaWatch

TV 2-direktør vil bryde tavshedskultur efter nye beretninger om krænkelser

Q&A: Beretningerne om krænkelser i TV 2's kommercielle afdeling vidner om en "forfærdelig" kultur, siger adm. direktør for TV 2, Anne Engdal Stig Christensen, der undskylder over for de kvinder, der har oplevet krænkelser. Hun vil ikke garantere, at der ikke dukker nye beretninger op.

Foto: Miklos Szabo/TV 2 Danmark

Metoo-debatten har igen bragt statsejede TV 2 ind i overskifterne, efter Information i en artikel har sat fokus på kulturen i salgsafdelingen på tv-stationen, og hvor 13 anonyme kilder beretter om en seksualiseret kultur - og fem om oplevelser med krænkende adfærd fra en chef.

Mens problemerne i TV 2's nyhedsafdeling har været belyst, senest i dokumentaren fra produktionsselskabet Impact "Metoo: Sexisme bag skærmen", har problemerne i salgsafdelingen, der håndterer millionforretningen i reklame- og abonnementssalg, ikke været på radaren i samme omfang.

Ifølge TV 2's adm. direktør, Anne Engdal Stig Christensen, er det "rystende" læsning, siger hun i et interview foretaget per mail med MediaWatch.

"Jeg er vred og ked af, at kvinderne har haft disse oplevelser, mens de arbejdede for TV 2. Det er helt uacceptabelt, og jeg vil gerne på TV 2's vegne give de berørte kvinder en klar undskyldning for det, de har været udsat for. Kvindernes fortællinger vidner om en forfærdelig kultur og om en leder, der fuldstændig har mistet sit ledelseskompas og har misbrugt sin position gennem flere år, og det er rystende læsning," skriver Anne Engdal

Ifølge TV 2 udsprang en enkelt ud af 13 sager i sidste års advokatundersøgelse af den kommercielle afdeling. Når der nu dukker flere op, skyldes det en tavshedkultur, der skal ændres, lyder det.

"Det vidner desværre også om en tavshedskultur, hvor tingene ikke er kommet frem. Selvom beretningerne peger tilbage i tid, understreger det, hvor stor en opgave vi har på TV 2 i forhold til at få brudt med en seksualiseret kultur og en tavshedskultur, så vi fremadrettet kan skabe en arbejdsplads med psykologisk tryghed."

I hvor høj grad har du haft kendskab til, at der var en seksualiseret kultur i den kommercielle afdeling?

"Både advokatundersøgelsen og kulturarbejdet fortæller om en seksualiseret kultur på tværs af TV 2. Den har vi alle været en del af, og det skal vi have gjort op med. Kulturarbejdet pegede generelt på dette, men særligt i nyhedsafdelingen og i kommerciel afdeling. Derfor blev der iværksat særlig indsatser her. I kommerciel afdeling har en ekstern konsulent gennemført et omfattende analysearbejde og foretaget individuelle og fortrolige samtaler med medarbejderne med fokus på arbejdskulturen, og de tilbagemeldinger har blandt andet dannet grundlag for et nyt code of conduct, der handler om ordentlighed og troværdighed."

Ifølge TV 2 er én af beretningerne fra Information indgået i advokatundersøgelsen sidste år - ifølge Information er det to, der har fortalt om deres opæevelser i forbindelse med advokatundersøgelsen. Hvad er rigtigt?

"Jeg kan bekræfte, at der er en enkelt indberetning, der har indgået i et undersøgelsesforløb i forhold til en leder i kommerciel afdeling. Der var to, der henvendte sig, men kun den ene ønskede at få sin sag behandlet hos advokaten."

Hvorfor fik indberetningen, der indgik i advokatundersøgelsen, ikke personalemæssige konsekvenser - du nævner selv over for Information, at sagerne ville have fået ansættelsesretlige konsekvenser, hvis de var kommet frem?

"Hvis alle sager var blevet behandlet og afdækket i et undersøgelsesforløb hos advokaten, er jeg ikke i tvivl om, at det havde fået ansættelsesretslige konsekvenser. Jeg kan ikke udtale mig om enkeltsager, men jeg har fuld tillid til Norbom Vinding, der har lavet advokatundersøgelsen, og vi har fuldstændig fulgt deres vurdering. Vi har haft 14 sager, og fem har haft ansættelsesretslige konsekvenser."

Er det tilfredsstillende, at der er tilfælde af krænkelser, I ikke har fanget?

"Det er klart, at vi havde håbet, at vi havde fået alt med i forbindelse med advokatundersøgelsen, men det understreger også, at den ikke kan stå alene, og netop derfor har vi gang i en lang række tiltag, så vi sikrer, at vi kan håndtere sager i fremtiden, og at alle kommer frem med det, hvis deres grænser bliver overskredet."

Vil TV 2 gøre noget for at komme til bunds i de sager, Information bringer frem?

"Jeg kan ikke kommentere på de enkelte sager. Men jeg vil gerne understrege, at den pågældende leder ikke længere er ansat på TV 2."

Kan du være sikker på, der ikke er flere sager, der ikke er kommet frem?

"Nej, jeg kan ikke udstede garantier. Vi er i gang med et omfattende arbejde på TV 2, og der er ikke en slutdato på."

Har I været grundige nok i lyset af de sager, der er dukket op efterfølgende?

"Advokatundersøgelsen har både været den mest grundige i mediebranchen og uden begrænsninger. Men den fanger ikke alt, og der har været nogen, der ikke har ønsket at deltage. Derfor skal vi også fremover være i stand til at håndtere de sager, der måtte opstå med vores nuværende medarbejdere. Det kræver, at man både siger til og siger fra. Og at vores ledere bliver uddannet bedre i håndteringen af krænkende handlinger, og det er de i fuld gang med at blive."

Anne Engdal Stig Christensen uddyber, at ledere skal igennem et forløb om håndtering af krænkende handlinger og forståelse af hvad, der danner grobund for krænkende handlinger og mobning, og at medarbejdere skal igennem samme forløb efter nytår.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opskalering i Egmont, tv-tal fra året der gik og oprustning på cybersikkerhed har været med til at sætte farve på denne uge i den danske mediebranche. Få overblik over paletten med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs