MediaWatch

TV 2-vært står frem med beretning om sexististisk kultur i nyhedsafdelingen

Tv-værten Janni Pedersen blev af en tidligere chef på TV 2 Nyhederne tilbudt en fastansættelse, hvis de havde sex. Det fortæller hun i dokumentaren  "Metoo: Sexisme bag skærmen", som udkommer mandag.

Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Det siger hun søndag til mediet Journalisten.

Hun medvirker, fordi der fortsat er behov for at sætte fokus på en usund kultur, men værten fortæller også, at hun ikke nødvendigvis er vild med, at det nu er hende, der står frem i dokumentaren.

"Jeg har ikke lyst til at være case. Jeg har bare lyst til at gå på arbejde og gøre det så godt som muligt," siger hun til mediet.

Det var Sofie Linde, der i august 2020 satte gang i den danske Metoo-bølge, og efterfølgende rettede opmærksomheden sig hurtigt mod TV 2.

Da tv-stationens egen dokumentarafdeling henvendte sig til Janni Pedersen for at høre, om hun kunne tænkte sig at indgå som case, var hun stolt over, at TV 2 havde modet til at se kritisk på sig selv.

"Det betød meget for mange mennesker på TV 2, at vores egen organisation blev behandlet på lige fod med alle andre. Det var der noget power i," siger hun.

Misbrugte magt

Tv-stationen valgte dog ikke at fortsætte med dokumentarprojektet, da det ifølge TV 2-ledelsen ikke var troværdigt, at de skulle lave en undersøgelse af sig selv.

I dokumentaren, der siden er blevet samlet op af et andet produktionsselskab, fortæller 53-årige Janni Pedersen for første gang om sine oplevelser.

"En chef misbrugte sin magt til at forsøge at komme i kassen med mig. Jeg fik at vide, at jeg ville blive fastansat inden for en måned, hvis vi havde sex," lyder det.

Hun slår dog fast, at hun ikke deltager i dokumentaren at få hævn. Hun har nemlig fået en undskyldning fra den pågældende person, der siden har fratrådt sin stilling.

"Faktisk er jeg kun med i dokumentaren på grund af min datter."

"Hun siger til mig: "Det er kvinder som dig, der er nødt til at stille sig frem, fordi I har de bredeste skuldre. Ellers kommer vi aldrig det her til livs"."

Tager til genmæle

I et opslag på Facebook skriver Janni Pedersen, at hun de seneste ti måneder, dokumentaren har været undervejs, er blevet mødt med en række beskyldninger, som hun nu tager til genmæle imod. De handler bl.a. om, at hun skulle have været en drivende kraft bag det oprindelige dokumentarprojekt på TV 2 og på den eksterne advokatundersøgelse, TV 2 gennemførte sidste år, der bl.a. kostede værterne Jes Dorph-Pedersen og Jens Gaardbo jobbet.

"Alle påstandene kunne have været afkræftet med et par opkald til TV 2 og tilrettelæggerne af dokumentarprogrammerne,," skriver Janni Pedersen, der uddyber, at hun ikke har flere kommentarer og har valgt at holde fri fra værtsjobbet nogle dage, fordi "jeg selvsagt ikke kan være med til at dække en historie, jeg selv er en del af", skriver hun.

TV 2-dokumentaren "Metoo: Sexisme Bag Skærmen" kan ses på Discovery+ fra mandag.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Grønne Aller-regnskaber, tilføjelse til Podimo-top og opgør med techkæmper er blandt strømmene, der formede ugens nyhedslandskab i Mediedanmark. Få et overblik med denne briefing.

Medieklummen: Slip data fri på redaktionen

Ny rapport dokumenterer de positive effekter ved at demokratisere adgangen til data på nyhedsredaktionen. Men desværre hersker der stadig udpræget data-skepsis blandt danske journalister, skriver fellow ved SDU Malte Jørstad i ugens Medieklumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs