MediaWatch

Forskningsprojekt vil moderere hadsk tale på sociale medier

Forskere på IT-Universitetet har udviklet en teknologi, der kan være med til at bekæmpe hadsk tale – mere specifikt mod kvinder – på nettet.

Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

I et nyt projekt fra IT-Universitetet har forskere udviklet et datasæt over kvindehadsk indhold, der kan hjælpe med at moderere hadsk tale online - i første omgang mod kvinder. Det oplyser forskergruppen i en meddelelse ifølge Politiken.

"Det er svært at italesætte et problem, hvis ikke man ved, hvor stort problemet er. Vi har udviklet et værktøj til det, og vi håber på, at det kan være med til at skabe bedre onlinefællesskaber. Forhåbningen er, at denne teknologi kan være med til at moderere onlinefællesskaber og sikre, at folk bliver behandlet fair på nettet", siger Leon Derczynski, lektor i datalogi på ITU og medforfatter til studiet, til Politiken.

I studiet er 28.000 kommentarer blevet undersøgt, af dem kunne 7500 kategoriseres som hadsk tale, mens 525 kunne kategoriseres som direkte misogyne.

Et tidligere studie fra analysebureauet Analyse & Tal har vist, at hver 20. kommentar på mediers og politikeres sider kan betegnes som "sproglige angreb". Studiet "Angreb i den offentlige debat på Facebook", som udkom tidligere på året, indholdt en gennemgang af i alt 63 mio. indsamlede kommentarer over to år.

Efterfølgende lød det fra Joy Mogensen tilbage i juni måned, at spørgsmålet om tonen og delingen af problematisk og direkte ulovligt indhold vil indgå i medieforhandlingerne, som står til at løbe af stablen inden udgangen af 2021. Dog afviste hun, at staten skal blande sig i kommentarspor - enten direkte eller indirekte ved at indføre en officiel definition af hadtale, som kan bruges til at censurere.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs