MediaWatch

Borgmester og rådmand vil lade omstridt dokumentar blive vist

Både Aarhus' borgmester og kommunens rådmand for sundhed og omsorg vil droppe fogedforbud mod TV 2-dokumentar.

Foto: Miriam Dalsgaard

Fra mandag den 27. juli skal der ikke længere være et forbud mod, at TV 2 viser omstridt dokumentar.

Sådan lyder indstillingen mandag fra borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand for sundhed og omsorg Jette Skive (DF) i Aarhus Kommune, skriver TV 2.

Dokumentaren viser angiveligt plejesvigt og nedværdigende tale på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Blandt andet kan man se, at en 90-årig dement kvinde bliver hejst op i en sengelift over sin seng, fordi personalet ønsker, at hun skal lave afføring på en ble på sengen.

Flere gange siger hun av, siger til de ansatte, at de skal holde op, og beder om lov til at komme ned at ligge i stedet.

Der er tale om svigt, mener Jacob Bundsgaard og Jette Skive.

"Vi kan alle se, at beboeren bliver udsat for omsorgssvigt, men ifølge loven skal kommunen beskytte beboeren mod krænkelser gennem skjulte optagelser."

"Vi har som kommune en handlepligt, og som myndighed har vi handlet og fulgt loven. Landsretten har dog ikke forholdt sig til, hvorledes Aarhus Kommune skal opfylde sin handlepligt. Derfor trækker vi nu forbuddet," siger de i en udtalelse på kommunens hjemmeside.

Både by- og landsret har tidligere godkendt fogedforbuddet, der forbyder TV2 at vise dokumentaren, som Ekstra Bladet dog senere har vist klip fra.

Det er det forbud, som borgmesteren og rådmanden indstiller til at droppe, efter at der er kommet en ny vurdering af sagen fra Juridisk Afdeling i kommune.

I den konkluderes det, at kommunen lovligt kan ophæve forbuddet helt eller delvist mod at vise dokumentaren.

Der står i notatet ifølge kommunen, at det nu er op til TV2, om de skjulte optagelser skal vises.

Både indstillingen og det nye notat skal torsdag drøftes på et møde i Magistraten.

Kommunen sender indstillingen og notatet til Ankestyrelsen, der kan underkende beslutningen, hvis den finder den ulovlig.

Allerede i sidste uge meldte rådmand Jette Skive ud, at hun ville droppe fogedforbuddet. Senere samme dag trak hun dog i land og ville først have en juridisk vurdering af sagen samt byrådets opbakning.

Mikkel Hertz er nyhedsdirektør hos TV2, og han håber, at udmeldingen fra kommunen denne gang holder vand, så dokumentaren kan vises.

"Nu håber jeg af hensyn til særligt de demente, som det hele handler om, at Aarhus Kommune sætter handling bag ordene nu."

"Jeg vil gerne først tale med vores jurister om, hvorvidt det her betyder, at vi kan sende. Det håber jeg inderligt. Og så kommer vi til at sende snarest muligt," siger han.

(Artiklen er opdateret kl 16:08. De sidste fire afsnit om kommunens kovending samt reaktion fra TV2's nyhedsdirektør er tilføjet.)

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny rapport om danskernes nyhedsbrug, første skridt mod aftale for DPCMO, startskud på Se og Hør-strategi og et nødopråb fra produktionsbranchen er blandt nogle af ingredienserne, der har sat smag på denne uge i mediebranchen. Få et overblik i ugens briefing.

EU vil kræve strengere kontrol med statslige annoncekroner

I et nyt udspil lægger Europa-Kommissionen nu op til flere krav til gennemsigtighed og fair tildeling, når alt fra regeringer til statsejede virksomheder køber reklameplads hos medierne. Forslaget møder opbakning hos Danske Medier, der dog overordnet ser lovforslaget som dårligt nyt for mediebranchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs