MediaWatch

TV 2-ansatte betaler med fridag for at sikre freelancere løn i april

Fastansatte redaktionelle medarbejdere på den statsejede tv-station afgiver én fridag, mod at tilknyttede freelancere er sikret mindst 80 pct. af det honorar, de ville have tjent i april, hvis sendeplanen ikke var blevet ændret af corona.

Foto: Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix

De fleste af TV 2's freelancere har stået til at blive opsagt af tv-stationen ved udgangen af marts som konsekvens af corona-situationen, der har skubbet kraftigt til TV 2's sendeplan. De fleste af dem får A-indkomst og er derfor ikke omfattet af regeringens nuværende hjælpepakker til freelancere, der alene dækker B-indkomst.

Derfor har tillidsrepræsentanter og ledelsen på TV 2 over weekenden indgået en aftale, der garanterer løn til freelancere i april. Det skriver Dansk Journalistforbund (DJ) i en meddelelse.

Uanset om de skal arbejde eller ej, er de freelance-tilknyttede medarbejdere med aftalen garanteret 80 pct. af den løn, de i gennemsnit har tjent i de første tre måneder af 2020. Som kompensation har de fastansatte redaktionelle medarbejdere på TV 2 afgivet én af de fem fridage, medarbejderne hvert år får ekstra for at have skiftende mødetider på deres vagter.

Enig hovedbestyrelse

Fridagene er en del af overenskomsten med TV 2, som kun kan ændres, hvis det vedtages i DJ's hovedbestyrelse. Det skete søndag aften.

"DJ's hovedbestyrelse godkendte enstemmigt aftalen og roste den, fordi de fastansatte udviser solidaritet med freelancerne ved at afgive en fridag for på måde at redde nogle af de kolleger, som er økonomisk trængt", udtaler Tine Johansen, formand for DJ, i meddelelsen og fortsætter:

"Hovedbestyrelsen lægger vægt på, at der her er tale om en kollektiv aftale, hvor tillidsrepræsentanterne tager ansvaret for den enkelte kollega. Man har desuden inddraget DJ i forarbejdet til aftalen, og man har forudsat, at den skulle godkendes i hovedbestyrelsen. Herudover bidrager TV 2 selv med langt den største del af udgiften til at dække freelancernes aprilløn."

Freelance-ansatte i TV 2 stod ellers over for, at to ud af tre medarbejdernes vagter i næste måned ville blive aflyst, oplyser DJ, bl.a. fordi der ikke bliver produceret liveudsendelser med sport.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere