MediaWatch

Dansk film udfordret af censur i Kina

De kinesiske censurregler har vist sig at være lidt af et benspænd for den danske filmproducent Zentropa, der siden 2013 har haft en kinesisk afdeling.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Med 1,4 mia. mennesker er Kina verdens største filmmarked. Flere udenlandske producenter har derfor også forsøgt at få hul igennem til markedet, heriblandt danske Zentropa, der i 2013 etablerede en kinesisk afdeling. Men landets censurregler har vist sig at være en udfordring, fortæller Rikke Ennis, tidligere direktør for distributøren Trustnordisk, og som har stået i spidsen for Zentropas indryk i Kina, skriver Filmmagasinet Ekko.

Blandt andet har Zentropa forsøgt at markedsføre og distribuere filmen "En kongelig affære" i Kina, men efter censurstyrelsens gennemgang af filmen, blev den vurderet for lang og kedelig til det kinesiske publikum, fortæller Rikke Ennis til Ekko. For at en film skal få lov til at have premiere i Kina kræver det et såkaldt dragesejl – en godkendelse fra landets censurstyrelse.

Og dén godkendelse er ikke altid nem at få. Bl.a. blev Zhang Yimous "One Second" fjernet fra programmet kort før premieren på årets Berlinale, fordi styrelsen var utilfreds med filmens handling, der finder sted under Kulturrevolutionen, skriver Ekko.

”Censuren er stadig det største problem. Der er visse politiske og sociale problemstillinger, man ikke kan skildre," siger Rikke Ennis til Ekko.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere