MediaWatch

Norge slukker for FM-nettet i 2017

Regeringen i Norge har vedtaget en digitalisering af radiomarkedet, som betyder, at det norske FM-net lukker og slukker i 2017.

Foto: Torben Greve/Polfoto/Arkiv

Den norske regering har besluttet af digitalisere det norske radiomarked og slukke for FM-nettet i 2017.

Det meddeler den norske kulturminister i en pressemeddelse.

"Digitaliseringen af radioen åbner for en langt større mangfoldighed af radiokanaler, som vil komme lyttere i hele landet til gode. For lytterne betyder dette et langt mere mangfoldigt og differentieret radiotilbud, støjfri modtagelse og en række nye funktioner. Digitaliseringen giver også langt bedre beredskab og åbner for øget konkurrence og nye muligheder for innovation og udvikling," udtaler den norske kulturminister Thorhild Widvey i pressemeddelelsen.

Dermed følger den norske regering en beslutning i Stortinget om at digitalisere radiosektoren. Regeringen fastslår, at kriterierne for teknologiskiftet er opfyldt. Det drejer sig bla. om, at NRK skal have en dækning på niveau med P1's dækning på FM-nettet i dag, som er 99,5 pct., og de kommercielle radiokanaler skal have en befolkningsdækning på 90 pct.

Får 20 nye kanaler

Ifølge den norske kulturminister kommer FM-slukket lytterne til gode.

"Mens FM-nettet kun havde plads til fem landsdækkende kanaler, tilbyder DAB allerede 22 landsdækkende kanaler med plads til næsten tyve kanaler til. I tillæg har over halvdelen af befolkningen allerede fået et lokalradiotilbud på DAB med stort potentiale for mange nye lokale kanaler," udtaler Thorhild Widvey.

Det norske Kulturministerie peger på, at en af fordelene ved digitaliseringen er, at radiostationernes omkostninger falder markant. Omkostningerne til FM-nettet er ifølge ministeriet otte gange højere end i DAB-nettet, og samtidig har de landsdækkende radiostationer P4, Radio Norge og NRK i dag dobbeltudgifter til både FM-nettet og digital radio. I alt vil stationerne spare over 200 mio. norske kroner om året, lyder det.

En anden fordel er, at DAB-nettet er mindre sårbar over for udfald i ekstreme situationer, hvilket gør DAB-nettet mere ideelt i en beredskabsmæssig sammenhæng, skriver kulturministeriet.

Mere fra MediaWatch

Podimo-partnerskab åbner dør til podcastmarkedet for Drive

En aftale om undersøgende journalistiske podcastserier til Podimo er første skridt mod en egentlig lydafdeling i produktionsselskabet Drive, der hidtil kun har lavet tv. Broadcasterne efterspørger i højere grad lydkompetencer, lyder det fra producent.

Portræt: Pernille Holbøll er både en kontant eksekvator og "et suverænt valg"

Pernille Holbøll er steget til vejrs i Mediedanmark og træder nu ind som ansv. chefredaktør på B.T. Tidligere chefer og kolleger beskriver hende som en af de bedste i branchen til at eksekvere på de digitale strategier, men også hvordan hun har været både kontant og utålmodig, men har gennemgået en udvikling som leder de seneste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs