6 korte om Radio 24syv-spillet

Hvad er op og ned på den seneste uges begivenheder på Radio 24syv? Få en opsummering her.



1. Hvorfor er uroen i 24syv-ledelsen interessant?
Fyringen af Mads Brügger, Suzanne Molls fratrædelse og oplysningerne om, at en tredje chef, Patrick Bay Damsted, har været ved at forlade radioen, handler om uro i ledelsen for et stort licensfinansieret mediepolitisk projekt, der koster godt 90 mio. kr. om året. Der har været en del politisk blæst om projektet, siden udbuddet af den ledige kanalfrekvens blev sat i værk af daværende kulturminister Per Stig Møller (K). Med Mads Brüggers og Suzanne Molls exit står radioen over for et nyt kapitel med en ny ledelsesstruktur efter en hård etableringsfase. Derudover kan især Mads Brüggers exit have stor signalværdi. 24syv har fastholdt, at den skal være et nyskabende alternativ til DR's taleradio - netop den ambitionen er også blevet brugt som forklaring på lave lyttertal - der skal være plads til eksperimenter. Mads Brügger og Mikael Bertelsen blev hyret til netop at lave "original og uforudsigelig" radio og har udadtil personiciferet den linje. Nu er halvdelen af det uforudsigelige makkerpar på den uforudsigelige radio forsvundet.
 

2. Hvorfor stopper Suzanne Moll?
Chefredaktør Suzanne Moll sagde op i oktober for at vende tilbage til det internationale konsulentarbejde, hun beskæftigede sig med før Radio 24syv. Officielt har opsigelsen intet med interne uenigheder at gøre. Men uofficielt bunder beslutningen også i en opslidende strid i ledergruppen, med Mads Brügger og Mikael Bertelsen i programledelsen på den ene side og nyhedsledelsen med Suzanne Moll og Jørgen Ramskov på den anden. Mads Brügger har været skarp i sin kritik af nyhedsredaktionen - og nyhedsledelsen har syntes kritikken har været ude af proportioner og grænseoverskridende og fjernet fokus fra kerneopgaven.

3. Hvorfor blev Mads Brügger fyret?
Officielt skyldes kanalchef Mads Brüggers fyring samarbejdsvanskeligheder. Ifølge Brügger selv handler det snarere om uenigheder om radioens redaktionelle linje - en kamp, som han tabte. I princippet kan begge dele være sandt; Brügger har kæmpet for en anden linje, men gjort det på en måde, som nyhedsledelsen mener har obstrueret samarbejdet. Under alle omstændigheder var samarbejdet så ringe, at Suzanne Moll ikke var den eneste, der var parat til at gå. Ifølge MediaWatchs oplysninger var også digitalchef Patrick Bay Damsted klar til at forlade radioen på grund af uroen i ledelsen, hvilket også var en afgørende faktor for fyringen af Brügger. Brügger selv afviser, at han har været kolerisk eller grænseoverskridende i sin kritik.

4. Hvor står Mikael Bertelsen?
Mens ledelsen og bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen har understreget, at Mikael Bertelsen stadig er kanalchef, har Mikael Bertelsen selv været tavs. Mads Brüggers faglige makker gennem mange år har øjensynligt været i tænkeboks og var heller ikke til stede på mødet i mandags, hvor medarbejderne blev præsenteret for den nye ledelsesstruktur. I lørdags blev duoens fælles program 'Interne Affærer' aflyst med den begrundelse, at programmet var så meget Mads og Mikael, at det ikke gav mening at sende det uden Brügger. Spørgsmålet er, om 24syv-projektet giver tilstrækkelig mening for Mikael Bertelsen uden Mads Brügger.


5. Hvad er der på spil for ejerne?
Økonomisk er 24syv sikret statsfinansiering de næste syv år, så det er mere prestige end økonomi, der er på spil for ejerne, Berlingske Media og noget silent partner, People Group. For Berlingske Media kommer uroen dog midt i en salgsproces, hvor interesserede købere lige nu får præsenteret koncernen og skal komme med bud på virksomheden - og hvor der ikke er brug for negativ opmærksomhed på koncernen. People Groups ambitioner om at tilføre kreativitet til radiolandskabet, synes umiddelbart stækket med Brüggers afgang.


6. Hvordan tegner fremtiden sig?
Ledelsen og bestyrelsen har vedtaget en række justeringer for radioen, der skal træde i kraft til januar. Bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen og direktør Jørgen Ramskov har understreget, at ledelsesændringerne ikke vil mærke den redaktionelle linje. På den lange bane handler det om, hvorvidt radioen kan ryste den interne ledelsesuro af sig - så ledelseskræfterne kan koncentrere sig om at producere radio frem for at slukke brande. Det afhænger også af, hvordan programproduktionen bliver indrettet fremover - om Mikael Bertelsen bliver og hvilken linje, han i givet fald lægger.

- LR, JHT

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også