S vil diskutere DR's mørklagte regnskaber til medieforlig

Det er vanskeligt at se, hvorfor DR ikke kan oplyse, hvordan licensmidlerne prioriteres, siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen.

Hvis borgerne skal have mulighed for at deltage i debatten om kvaliteten i DR, skal de også have adgang til oplysninger om, hvordan DR prioriterer de 3,5 mia. licenskroner.

Det mener Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen. Han vil have spørgsmålet om, hvorvidt DR skal oplyse, hvordan pengene fordeles mellem de forskellige tv- og radiokanaler, på bordet under de aktuelle medieforligsforhandlinger.  

"Offentligheden, der betaler til DR, har krav på oplysninger om, hvordan man bruger pengene. Jeg kan ikke på stående fod vurdere, præcist hvor grænsen går i forhold til de nødvendige markedsmæssige hensyn, men nu er der blevet stillet spørgsmål, og så synes jeg, at der er grund til at drøfte det med kulturministeren og DR. Vi er i gang med medieforhandlinger, og det vil være naturligt at rejse spørgsmålet der," siger Mogens Jensen.

DR har afvist at oplyse, hvordan licensmidlerne prioriteres mellem de forskellige tv- og radiokanaler, og hvordan de prioriteringer ændrer sig med de planlagte kanalændringer.

Den beslutning kritiseres af blandt andre mediejurist Oluf Jørgensen. Og Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, har bedt kulturminister Uffe Elbæk (R) tage stilling til, om DR skal offentliggøre de mørklagte oplysninger. 

"Programpriser bør være fortrolige"
Tvinges DR til at oplyse kanalbudgetter, kan det skade organisationens konkurrencemæssige position, siger DR, der vurderer, at det kan gøre det dyrere og mere besværligt at lave public service indhold.

Mogens Jensen medgiver, at det kan være skadeligt for DR at oplyse detaljer om programpriser og leverandører, fordi DR her konkurrerer med andre tv-kanaler. Men han finder det usandsynligt, at det hensyn også skal lukke for oplysninger om generelle kanalbudgetter.

"Generelt så kan jeg ikke umiddelbart se begrundelsen for, at det ikke skulle være muligt for DR at offentliggøre, hvor mange penge der bruges på de enkelte kanaler og platforme," siger han. 

"Kvalitet handler også om økonomi"
DR har peget på, at der allerede er en ”ganske omfattende kontrol” med DR i form af den årlige public service-redegørelse, hvor DR stilles til regnskab for de indholdsmæssige public service-krav og det overordnede økonomiske regnskab.

I sidste ende er det kvaliteten i DR’s produkter, der er afgørende, mener Mogens Jensen. Men skal offentligheden have mulighed for en kvalificeret debat om DR og forvaltningen af licensmidlerne, kræver det også en vis indsigt i de økonomiske prioriteringer i DR’s maskinrum, siger han.

"Det er vigtigt, at alle har mulighed for at deltage i en kvalificeret debat om prioriteringer og kvalitet i DR, når alle er med til at betale. Og der har det altså også en betydning, hvordan økonomien fordeles," siger Mogens Jensen.

Når DR beder om 40 mio. kr. ekstra til børne-tv kan man måle på nogle indholdsmæssige benchmarks, siger han. Men skal man debattere, hvorvidt de 40 mio. kr. var en god investering, for meget eller for lidt, skal man også vide, hvad DR's budgetter generelt ser ud.

"Man kan måle kvalitet på en række parametre, eksempelvis mængden af egenproduceret indhold, men tit er det jo også et spørgsmål om, hvordan man allokerer ressourcer, når man diskuterer kvalitet i offentligheden. Jeg har svært ved at se, hvorfor det ikke skulle være muligt for DR at oplyse kanalbudgetter," siger Mogens Jensen.

"Mulig rollemodel i BBC"
DR's britiske storebror, BBC, offentliggør regnskaber, der er splittet op på forskellige kanaler og platforme og altså giver briterne mulighed for at se, hvordan prioriteringerne ændrer sig år for år. Og det kunne være en idé at skæve til BBC på dette punkt, mener Mogens Jensen. 

"Det er en balance, men på mange andre områder søger DR inspiration hos BBC, så det vil også være naturligt, at de er et forbillede her," siger han.

- JHT

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også