Medieforhandlinger: DR den store knast

Spørgsmålet om, hvor meget DR skal styrkes, skiller som ventet opposition og regering efter gårsdagens forhandlinger ifølge Enhedslisten.

Liberal Alliance (LA) forlod tidligere på ugen forhandlingerne om et nyt medieforlig, men resten af oppositionen sidder stadig med ved forhandlingsbordet - også efter gårsdagens nye drøftelser. Parterne mødes på tirsdag til nye forhandlinger, og regeringen har da heller ikke mistet troen på et bredt forlig, siger medieordfører Mogens Jensen fra Socialdemokratiet. 

"Jeg kommenterer ikke på det konkrete indhold, mens vi forhandler, men tror på og arbejder for et bredt forlig," lyder den korte kommentar fra Mogens Jensen i en besked til MediaWatch.

Ifølge Enhedslistens medieordfører, Per Clausen, er DR dog stadig og forventeligt knasten, der kan spænde ben for det brede forlig, regeringen ønsker.

"Uenighederne ligger primært i forhold til, hvor meget DR skal styrkes," siger han.

Dét er der på bordet
Regeringen er parat til at efterkomme DR's ønske om at få tilført et ekstra tocifret millionbeløb til en styrkelse af børne og unge-tv. DR har selv bedt om 40 mio. kr. til formålet, men hvor meget regeringen er klar til at afsætte, er uvist. Derudover diskuteres ifølge Per Clausen DR's udlægningskrav - dels hvor meget DR skal lægge ud til det private produktionsmiljø, dels hvorvidt outsourcing af tekniske opgaver skal kunne "tælle med" i udlægningspuljen, som DR gerne ser.

En tredje DR-knast handler om DR's forpligtelse i forhold til at formidle den kristne kulturarv - den ønsker regeringen strøget som et formuleret krav i DR's public service kontrakt, mens Konservative og Dansk Folkeparti ønsker sætningen bevaret, der lyder:

"DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv.”

Fælles fodslag?
Med regeringsudspillet in mente kan det umiddelbart være svært at se, hvordan det brede forlig skal blive en realitet. Som Liberal Alliance gav udtryk for, da de sagde farvel og tak, har regeringsudspillet modsat fortegn af det nuværende forlig, som LA indgik med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i 2010, og som åbenlyst svækkede DR. 

Ifølge Per Clausen er der ikke mange steder i regeringsoplægget, der kan files på for at komme oppositionen i møde - og uden at miste støtten fra Enhedslisten, der er parate til at støtte oplægget, som det ser ud nu.

"Jeg forestiller mig ikke, at regeringen vil gøre de store indholdsmæssige ændringer, fordi mange af elementerne også står i regeringsgrundlaget," siger Per Clausen med henvisning til, at regeringen her lagde op til en styrkelse af public service-området samt en skrinlægning af privatiseringen af TV 2.

Ifølge Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby er forhandlingerne dog ikke så langt, at stay-or-go er spørgsmålet endnu.

"Vi diskuterer knap nok substans. Vi er i et tidligt stadie, hvor vi er ved at finde vore positioner, og vi afventer fortsat svar på en række spørgmål om diverse emner," siger Ellen Trane Nørby. 

- PFL, LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også