Radio går fri af streaming-trussel

Danskernes musiklytning på online musiktjenester og YouTube er øget væsentlig til 16 pct., men uden at musiklytning på almindelig radio er mærkbart svækket.
Per Fanefjord Laursen

På den korte bane er radiomediet ikke klemt af streaming på online-musiktjenester og YouTube, men danskernes musiksamling står og samler mere støv i hylden. 

Det viser en ny undersøgelse om udviklingen i danskernes musikkilder, som analysebureauet Epinion har lavet for DR Medieforskning.

”Når en dansker lytter til 100 minutters musik, så blev 47 af minutterne i 2012, efter eget udsagn, brugt på radiolytning, hvilket stort set er det samme niveau som i 2010, hvor det var 49 minutter. Det peger på et lille fald for radiomediet, som i øvrigt stemmer meget godt overens med de officielle lyttermålinger (Gallups PPM måling, red.), men det forklarer langt fra hovedparten af stigningen til streaming,” siger medieforskerne Uffe Høy Svenningsen og Dennis Christensen fra DR Medieforskning i en pressemeddelelse.

16 procent til onlinemusik
Undersøgelsen viser, at streaming nu rundt regnet står for 16 procent af danskernes musiklytning, hvor den stod for ni procent i 2010. Tallene dækker over, at streaming fra YouTube er vokset fra syv til ni procent af musiklytningen, mens streaming fra online-musiktjenester er steget fra at udgøre to procent af musiklytningen for to år siden til nu syv procent.

I den mellemliggende periode er eksempelvis tjenesten Spotify kommet til Danmark.

”Tallene viser helt klart, at der er blevet længere mellem danskerne, der lytter til deres egen musiksamling. Musiksamlingen i hjemmet trak nemlig 26 af hver 100 lyttede minutter i 2010, men niveauet er faldet til 20 minutter i 2012,” forklarer de to medieforskere.

CD-samlingen i fare
I undersøgelsen er brugerne blevet spurgt, om de mener, online-musiktjenester især konkurrerer med deres radiolytning eller med deres indkøbte musik. Her svarer 42 procent, at de primært konkurrerer med den indkøbte musik, mens 23 procent mener, at det har fået dem til at lytte mindre radio.

“Så selv om det ikke er et enten-eller, tyder noget i hvert fald på, at cd-samlingen og musikfilerne derhjemme lever livet mere farligt lige nu end flowmediet radioen gør det,” siger Dennis Christensen og Uffe Høy Svenningsen.

I undersøgelsen er 2.405 repræsentative danskere mellem 15 og 60 år blevet interviewet om deres musikkilder, og i flere tilfælde bliver tallene sammenlignet med en lignende undersøgelse, DR Medieforskning gennemførte i 2010.

DR Medieforskning uddyber resultaterne mere i rapporten ’Medieudviklingen 2012’, som bliver offentliggjort omkring årsskiftet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også