MediaWatch

V: Uffe Elbæk spænder ben for digital radioudvikling

Den digitale radio 'DR Nyheder' skulle have forladt DAB mux2 imorgen, så hele den ledige sendeplads i muxet kunne være udbudt til kommerciel radio. Udbudsbetingelserne var endda skrevet.

Den digitale radio 'DR Nyheder' skulle have forladt DAB mux2 imorgen, så hele den ledige sendeplads i muxet kunne være udbudt til kommerciel radio. Udbudsbetingelserne var endda skrevet.

Men sent fredags kom det frem, at Kulturministeriet har sat et DAB-udbud på standby. Selv om politikerne en gang har besluttet at udbyde ledig DAB plads til private (i alt 10 kanaler), er DAB-udbuddet nu usikkert, og indgår igen i kommende mediepolitiske forhandlinger, som den nye radikale kulturminister Uffe Elbæk sidder i spidsen for senere i år.

”Jeg tror desværre ikke, at der er andet end manglende politisk vilje, der blokerer for at udbuddet kan komme i gang, og det er trist, for det spænder ben for den digitale radioudvikling i Danmark,” siger medieordfører Ellen Trane Nørby (V) til Mediawatch.dk.

Ifølge Mediawatchs oplysninger fra branchen er processen gået i ny politisk baglås, fordi mux2 er blevet et element i medieforhandlingerne. Problemet er angiveligt, at DR, der har udbygget og betalt mux2, kræver en meget høj leje for frekvensplads. Så høj at de relevante kommercielle aktører har svært ved at lege med, og få en fornuftig forretning ud af at satse på DAB.

Det undrer ifølge radionyt flere kilder i radiobranchen, at netop kulturminister Uffe Elbæk tilsyneladende lægger udbuddet dødt. En af de ting, han slog sig op på under valgkampen, var netop en digitalisering af dansk radio og med en FM-slukkedato i 2017. Men nu lyder der andre toner fra ministeriet. Derfor kan der gå lang tid før, at der sker noget.

Ellen Trane Nørby erkender, at processen formentlig er lagt død til langt ind i 2012.

“Kulturministeren kan jo bruge sit flertal til at tromle igennem, at der intet sker. Men vi møder op til forhandlinger, når de engang måtte blive indkaldt, ” siger hun til Mediawatch. 

V-politikeren har tænkt sig løbende at prikke til regeringen for at holde ambitionerne om jævnbyrdig digital distribution af DR radio og privat radio på agendaen.

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs