Anmeldelse: 24syv gi'r mere fylde i æteren

Udfordringer i programlægningen opvejes af viljen til være anderledes, skriver Jesper Grunwald, der lyttede med på 24syvs første sendedag.

 

Anmeldelsen er skrevet af Jesper Grunwald,
Konsulent i journalistik, kommunikation og konceptudvikling.

 


”Uhyre kort tid til at opbygge kanalen.” ”Vi skal afprøve nye radioprofiler, som aldrig har prøvet det medium før”. Og i forsigtig, dansk iværksætterånd: ”Vi må ikke genudsende, så 93 millioner årligt er faktisk ikke nok”.

Man tør knap sætte sig til tasterne og anmelde den nye radio 24syv, når stationen har markedsført sig med en sådan pjevset forventningsafstemning, at man i korte øjeblikke blev i tvivl om, hvorvidt kanalen overhovedet er parat til at møde lytterne.

Man kan roligt sige, at radio-piben fik en anden lyd, da sende-nøglen blev åbnet kl. 00.05 natten til tirsdag. Herefter blev den første sendedag præget af megen fokus på eget medie og egen station. Helt subjektivt foretrækker jeg selvhævdelsen frem for klynkeriet. Vilje og selvværd matcher nu engang bedre en statsbevilling på 93 millioner kroner public service – årligt!

Mere indholdsrigt udbud
Min dom efter den første sendedag er samlet set: Et klart ja til udsagnet: Den samlede danske radio-æter ER blevet mere fyldig og indholdsrig efter at 24syv er gået on-air. Jeg tog den enkleste radio-test i verden – en tur på skalaen, da jeg var ude at køre: Er der tale om det samme udbud – eller er valgmulighederne øget? Der er blevet bedre og mere radio på FM-båndet, (inklusiv Radio Klassisk, der varmer op til et alternativ til det FM-lukkede P2). Nu også et news-talk format, der i indhold er i familie med taleradioen P1 og i sit fortælle-formsprog har gået i P3-skolen.

Heldigvis er der meget mere selvbevidsthed i 24syv, end den sidste tids klynkeri er udtryk for. Fra 'Nattevagten' og nattesendetidens mere løse struktur – til den mere tjekkede morgenflade med fokus på nyheder og aktualitet – til dagsendetidens forskellige magasiner. (Og det var så det, jeg hovedsageligt fik lyttet den første nat og dag.)

Vilje til anderledes radio
Natten åbnede med viljen til at lave anderledes taleradio. Lidt anakronistisk, fordi den nye radio ikke turde slippe de vilde nattevagter løs uden at have Bertelsen og Brügger ved pulten. Lidt pudsigt at opleve de to professionelle normbrydere fra DR-kulturen i rollen som ordensdukse. Hvad vi skulle med den fordeling ud over at møde to kendte mediepersonligheder, der kaster slagskygger over deres egne, nye profiler, forstår jeg stadig ikke helt.

Morgenfladen med den radiovante, tidligere journalistiske studievært Claus Cancel i spidsen. Han er 24syv’s svar på P1 Morgens Anders Bech Jessen (deres stil og stemmer ligner hinanden som to enæggede tvillingers). Saglig, lun og en god generalist. Afviklingen var professionel, men nyhedsredaktionen får en udfordring i at dimensionere større og mindre historier til den rette varighed for lytterne.

Veloplagt Millionærklub
Efter morgenens nyhedsradio – talkradio igen!

Og så det første program, der viser, at den nye radio kan og vil noget andet. Sune Aagaard i spidsen for erhvervs- og aktieprogrammet ”Millionærklubben”, hvor to aktieeksperter rent faktisk skal handle med værdipapirer i den kommende tid og få penge til at yngle. Der var tid til – via den faktiske vurdering af, hvad der er sundt at købe og sælge – at komme dybere ind i de hektiske overvejelser om økonomi midt i en økonomisk krisetid. Veloplagt og relevant for de fleste.

Jeg fik kun smålyttet til Iben Zeuten og hendes mødregruppe, men nok til at opleve dét programs – og ”indholdsformateret” radios store udfordring. At der på tidspunkter – selv i primetime - er emneskift så store, at det nærmest er hele målgruppen, der skal skiftes ud under en 5-minutters nyhedsudsendelse.

Udfordringen i programlægningen
Efter middagsnyhederne i 'Globus', er hovedprofilen Louise Bockenheuser, der sætter fokus på Danmark i den globale sammenhæng. Hun har en fortid i amerikanske medier, lidt mere tilbagetrukket, end jeg havde ventet af en ægte, international nyhedsjournalist. Men derved også med plads til at styrke sin mere ekstroverte side – og ikke den dårligste udviklingsmodel for en vært, der garanteret har seriøse hensigter:

Først bide sig fast – og så skrue op for underholdningsværdien. Har jeg ret i denne overvejelse, kan hun blive en tiltrængt rollemodel for en dansk medievirkelighed, hvor kønne ansigter og sødme nogle gange klistrer til kvindelige værter, så der reelt er tale om et i årtier forældet kvindesyn. Hendes rolige facon fik ikke mindst hovedgæst Niels Helveg til at fremstå mere åben og interessant end tilfældet ofte er for politikere. Programmet varer 2 timer og ER langt. Og et udtryk for den nye radio helt store udfordringer: Passer emner og koncepter til de faste slots, der er afsat – og disse slots varighed? Det må være noget af det, direktør Ramskov tænker på, når han mange gange har annonceret, at lytterne må forvente løbende ændringer i programfladen.

Romerriget: Ikke så meget pis!
Kl. 14 (på mandage) 'Romerriget' med forfatteren Knud Romer, der faktisk allerede har gjort sig flot gældende som radiopersonlighed i ”Filosoffen, forfatteren og fremtidskvinden” på P1. Han er på godt og ondt hæmningsløs i sin ordstrøm – men altid 100 pct. oppe på livets helt store spørgsmål. Ikke så meget pis! – Knud gider ikke lefle – men han elsker at underholde og elsker sin egen klogskab.

Og så er klokken 16, hvor det er tid for dagens anden nyheds-primetime i 24syv – her med Esben Kjær i spidsen. Lidt mere skarp og polemisk en morgenens Claus Cancel – men med samme funktionsværdi: Nyheder og opfølgning på vej ud – og på vej hjem.
Og klokken 18 – endnu engang et skift: 24syv vender tilbage som talkradio. Ikke nogle forstyrrende chefer til at introducere – men i løbet af aftenen en række originale radio-fortællere, som kan bruge den kommende tid til at pudse og udvikle deres koncepter.

Stå ved viljen
Min overordnede anmeldelse er en glæde over, at vi har fået en kanal med en vilje. Stå nu ved den vilje. Og til de anmeldere, der i dagens løb har hostet galde op over kanalens elendighed, vil jeg blot erindre om modtagelsen af DR2 i sin tid. Der blev råbt og skreget om alt fra udtynding af DR’s ressourcer, ”skulle det være noget nyt” - og åndssvage røde farver i nyhedsstudiet. Det tog faktisk ikke så lang tid, før ”den hemmelige tv-kanal” gik fra at være en katastrofe til ”den eneste gode grund til at se fjernsyn”.

Læs også Jesper Grunwalds: 5 gode råd til 24syv

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også