FM eller DAB? Radio-skæbnetime nærmer sig

Det trækker op til en afgørende beslutning om, hvilken strategi hele det danske radiomarked skal følge de næste 10-15 år. Næste skridt er dagens branchehøring.
Per Fanefjord Laursen

Politikerne har i efteråret lagt op til at træffe beslutninger om, hvilken strategi det danske radiomarked skal følge de næste 10-15 år.

Styrelsen for Bibliotek og Medier har i den forbindelse inviteret til et branchehøring i dag kl. 13.00 - om de tre scenarier, styrelsen har tegnet for udviklingen af de digitale radioambitionsniveau: 1. Afventningsscenariet, 2. Ekspansionsscenariet og 3. Migrationsscenariet, som tidligere beskrevet på Mediawatch.

Det er første gang, at der er ambitioner om en så langsigtet mediepolitisk planlægning af radiomediets udvikling.

Ros til langsigtet planlægning
Den tidligere mangeårige radiochef i DR, Jesper Grunwald, kvitterer for det langsigtede perspektiv:

"Dansk radiopolitik har været usikker og ufokuseret, og det er forbilledligt, at der lægges op til en langsigtet strategi for digitalisering af radiomediet,” siger Jesper Grunwald, som MediaWatch har bedt vælge det scenario, han mener, er sundest for hele radiomarkedet.

”Det kan være fristende at sige ja til scenario 1. De kommercielle radioer har ikke interesse i konkurrence på markedet, der er domineret af DR og har europarekord i elendig reklameomsætning. De har ikke behov for pluralisme. De har behov for at tjene flere penge. Men scenario 1 er også ensbetydende med at fastlåse kommerciel radio som et appendiks til den offentligt finansierede radio,” siger han.

Offensiv DAB plan er del af fremtiden
Derfor håber Jesper Grunwald, at politikerne har mod på et af de to scenarier med digital fremdrift - med flere radiokanaler, fornyet diversitet og konkurrence i æteren.

”De offensive digitaliseringsscenarier 2 og 3 er en forudsætning for, at radio ikke ender som et appendiks til øvrige medier. Jeg tror ikke, at radiomediet vil overleve i væsentlighed, hvis vi bilder os ind, at vi som det eneste medium kan undgå en digitalisering. Tror man, at digitalisering alene sker ved en overgang til netradio, tager man fejl, hvilket også dementeres i rapporten. Netradio har været undervurderet, men at den skal kunne erstatte terrestrisk sending er urealistisk,” siger han.

Vent 8 år med FM-sluk
Alle radiostationer inddrages i politikernes langsigtede strategivalg, ikke mindst fordi både scenario 2 og 3 kræver et FM-sluk eller udfasning af FM, erkender Jesper Grunwald.

“Spørger du mig, er det mest fair, hvis FM tidligst slukkes, når den nyeste FM-koncession udløber - altså Radio 24syvs koncession i 2019.”

Hos SBS Radio lyder meldingen, at et FM-sluk vil være alt andet end ønskværdigt.

”Der vil være store omkostninger forbundet med at udbygge et nyt digitalt sendenet – og der er absolut ingen garanti for, at lytterne følger med over. 90 pct. af danskernes radiolytning foregår stadig på FM – så for os er det absolut vigtigste lige nu, at skabe en rentabel forretning og ikke investere i et nyt og dyrt digitalt sendenet, hvor der ikke er garanteret det samme antal lyttere,” siger adm. dir. Frederik Meyer, SBS Radio.

DR ønsker ikke at kommentere, hvilken model man foretrækker. DR har dog gjort klart, at man tilslutter sig en model, hvor FM ikke lukkes ned i den overskuelige fremtid. Det har heller ikke været muligt at få en tolkning fra brancheforeningen ’Radioerne’, der repræsenterer flertallet af de kommercielle radioer.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også