Plummer-exit åbner døre for DR

Med Plummers farvel kan den nye public service-ambition for alvor implementeres i DR, mener flere mediechefer.
Louise Reseke

DR-bestyrelsens ønske om at vende mere tilbage til public service-rødderne - men i en moderne udgave - kan for alvor få luft under vingerne efter Kenneth Plummers exit i går, mener flere mediechefer.

"Det kan være stor fordel for DR, at man nu har muligheden for at ansætte en generaldirektør, der anerkender, at DR er en kulturinstitution og ikke en medievirksomhed," siger mediedirektør i North Media, Arne Ullum, der indtil 2003 var programchef i DR med henvisning til at Kenneth Plummer kom til på et tidspunkt i DR, hvor seertal populært sagt var mere i fokus end DR's rolle som kulturinstitution.

"I den forstand var Plummer en konvertit. Det er afgørende, at bestyrelsen ansætter en ny generaldirektør, der er i sync med bestyrelsens strategi - ikke bare i festtaler, men oprigtigt," siger Arne Ullum, der understreger, at det samtidig kræver en generaldirketør med stærke ledelseskompetencer.

"Det er en betydelig ledelsesopgave, fordi der med den nye struktur er en indbygget fare for, at alle løber i hver sin retning," siger Arne Ullum med henvisning til den store omstrukturering af DR's organisation i slutningen af 2009, der udvidede DR's direktion betydeligt og forvandlede to organisationssøjler (DR Medier og DR Programproduktion) til fem (Medier, Nyheder, Oplysning, Kultur, Damark) med hver sin direktør.

Fokus på kvalitet og medarbejdere
Også Lisbeth Knudsen, koncerndirektør i Berlingske Media, og tidligere nyhedsdirektør i DR, mener, at der nu kan sættes fut under visionen om fokus på kvalitet, indhold - og på at motivere dem, der skal drive værket.

"Det giver da en ny generaldirektør gode muligheder for at komme ind og sætte sit præg på udviklingen af DR og på fra topchefens side igen at få fokus på udviklingen af programmerne og arbejdsglæden hos medarbejderne," siger Lisbeth Knudsen.

"Der er først og fremmest brug for en topleder, der kan kommunikere og eksekvere en moderne public service-vision for DR, og som kan inspirere medarbejdere og chefer til at udvikle nye banebrydende programkoncepter og ideer," siger hun.

Suzanne Moll, der ganske kort nåede at være underdirektør i DR Programproduktion, inden hun blev fyret i omstrukturering i slutningen af 2009, mener, at skiftet i DR for at finde tilbage til rødderne.

"Plummers afgang er en mulighed for at justere organisationen i forhold til den struktur, der blev introduceret i slutningen af 2009. Her skete der en grundlæggende omorganisering. Og nu er muligheden åben for at træde den organisering igennem helt i toppen," siger hun.

"Der er behov for at søge ind til DR-kernen. Kenneth Plummer er markedsmand, og det har været med til at styrke og konsolidere DR's position i en meget presset mediesituation. Men tiden er ændret, og en kulturbærende institution som DR skal nok nu søge tilbage til nogle af de oprindelige ideer med public service."

Sagen skader ikke DR
Ingen af de tre chefer mener, at Plummers meget pludselige afgang vil trække lange spor i DR.

"Der er højst risiko for et efterspil, der handler om, hvem i bestyrelsen der har sladret til Plummer om, hvem de andre eksterne kandidater til hans stilling var," siger Arne Ullum.

Heller ikke det ledelsesmæssige vakuum, man kunne forestille sig opstå efter, at DR nu inden for ét år har ændret organisation og samtidig sagt farvel til det trekløver, der har tegnet DR de senere år, Lars Grarup, David Hellemann og Kenneth Plummer, ser de tre som en risiko.

"Det er jo erfarne chefer, der sidder i direktionen, og på driftsniveau i det daglige vil det ikke kunne mærkes. Udfordringen bliver muligvis at direktionen endnu ikke er helt sammentømret, og derfor mere benytter magttomrummet til personlig positionering fremfor ar arbejde sammen om at sikre DR som helhed," siger Suzanne Moll, mens Arne Ullum peger på, at der er mange stærke og erfarne DR-folk tilbage i toppen som Inger Bach, DR Danmark, Gitte Rabøl, DR Oplysning og Ulrik Haagerupo, DR Nyheder - og at der i ledelseslaget lige under også sidder tunge folk som Maria Rørbye Rønn, der er blevet konstitueret som generaldirektør, Inger Kirk, Merete Eckhardt og Peter Andersen.

Risikoen ligger i økonomistyringen
Lisbeth Knudsen er på sin side kun en anelse bekymret for økonomien i DR, nu hvor David Hellemann er stoppet i DR første september - han afløses af Martin Præstegaard første december.

"DR skal nok klare sig også selv om der skulle gå et par måneder med at finde en ny generaldirektør. Der er jo ikke lige et nyt medieforlig eller andre store ting, der skal på plads her og nu. Programstrategien for 2011 er lagt, spareplanerne er meldt ud og butikken skal nok køre videre i en periode uden kaptajnen ved roret. Der er habile styrmænd om bord," siger Lisbeth Knudsen.

"Risikoen ligger i økonomistyringen, hvor David Hellemann tilsyneladende har gjort det hårde arbejde for Plummer, og nu skal en helt ny mand ind på den post," siger Lisbeth Knudsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også