Skrøbelig radiopagt

Ifølge mediejungletrommerne er TV 2 Radio og SBS Radio planen en skrøbelig fusion, der kan mislykkes. Medieforsker er enig.
Per Fanefjord Laursen

Ifølge mediejungletrommerne er TV 2 Radio og SBS Radio planen en skrøbelig fusion, der kan mislykkes. Medieforsker er enig.

Ifølge MediaWatchs kilder er aftalen om, at SBS Radio skal overtage TV2 Radio om en måned tids blot et uforpligtende 'letter of intent' mellem de to partner, således at TV 2 den 28. april kunne afskedige medarbejderne og sætte kryds ved 'radio' på Eldrups tjekliste.

I de senere uger har der været forhandlinger mellem parterne. Tanken var, at SBS Radio skulle lancere en ny radio omkring den 1. juli. Men tiden går. Ifølge Mediawatchs oplysninger er forhandlingerne udsat én måned, så den deadline skrider uden tvivl.

MediaWatch har tidligere beskrevet, hvorledes en aftale om nyhedslevering til SBS Radios nye radio fra TV 2 har vakt visse kvaler.

Et besværligt punkt er sandsynligvis, hvor stor en ejendel TV 2 bør have af radioen, og dernæst hvor meget SBS Radio vil betale til TV 2, for at TV 2 leverer en eller anden form nyhedsydelse, der samtidig skal leve op til koncessionsbetingelserne. Desuden er der kravet om nyhedsmagasiner.

På det punkt kan direktør Eric Hansen fra SBS Radio læne sig tilbage i stolen på sit kontor i Stockholm.

Han har strengt taget ikke travlt. Muligheden for at drive landsdækkende radio, uden koncessionsafgifter, dumpede ned i turbanen, men hvis det ikke bliver til noget, så er det status quo for den danske operation, med The Voice, Voice Tv og Radio City. Ingen skade sket, så at sige.

Eric Hansen har alle kort på hånden og menes at vil bruge sin position til at presse TV 2, embedsmænd og endda ministeren til at kunne opnå de mest fordelagtige arbejdsbetingelser.

Her står han stærkt, for hverken TV 2s direktør eller kulturministeren har lyst til, at det ender med mere støj på senderne, eller at frekvenserne står tomme - igen.

For at undgå den situation, spekulerer MediaWatch-kilder tæt på TV2 Radio nu i, at det kunne ende med, at TV 2 ville fortsætte med at sende radio til lavere omkostninger helt uden værter - men med pæne lyttertal.

Medieforsker Per Jauert, Århus Universitet, vil nødigt ind i spekulationer af, hvordan det hele ender, men han siger.

"Set i lyset af at SBS Radio leverede et underskud i 2007, så bliver jeg ikke overrasket, hvis SBS Radio kaster håndklædet i ringen og siger nej tak."

Over de seneste fire år har SBS Radio tabt 130 mio. kr. I 2007 blev underskuddet på 13.9 mio. kr., hvilket er bedre end året før, hvor der var 35.7 mio. kr. i underskud.

Medieforskeren tvivler på, at en holdbar løsning kan være, at TV 2 driver radioen videre uden værter, selv om man har sparet lønninger til godt 50 personer. De stigende lyttertal, man nyder nu, presser ikke rigtigt P3 eller P4, og koncessionsbetingelserne skal overholdes.

Hele situationen er mildt sagt ikke ideel.

"Det er næsten et "worst case scenario", vi står med her. Jeg mener, at tiden er kommet til at politikerne gentænker alt om landsdækkende kommerciel radio og skaber bedre betingelser for radioerne. Det kan ske ved, at man droppe auktioner, koncessionsafgifter og tillader, at radioer kan drive mange kanaler," siger han.

Per Jauert mener vejen frem er, at politikerne aflyser en kostbar replanlægning af FM og satser på al den digitale radio, der findes - herunder DAB.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også